Ympäristöterapiasta kasvaa liiketoimintaa

IMG_8493

Olen varma siitä, että yksi lähivuosien uusista liiketoiminnoista liittyy luonnon ja terapian yhdistämiseen. Lisääntyvä tutkittu tieto vahvistaa nyt sen, mikä aiemmin tiedettiin kokemuksesta: luonto parantaa.

Tiedämme, että luontoympäristö, rakennetussa ympäristössä vehreä puisto- tai pihaympäristö, rentouttaa, laukaisee stressiä, virkistää, alentaa verenpainetta. Jo lyhyehkö visiitti, 15 minuuttia, saa aikaan myönteisiä vaikutuksia.

Ennen sairaalat, parantolat, mielisairaalat sijoittuivat luontoympäristöön. Monissa laitoksissa oli puutarhat, joissa puuhastelu kasvien kanssa rauhoitti mieltä ja vaikutti myönteisesti mielialaan.

Palataan alkulähteelle

Nykymeno kiirettä lisäävine tekijöineen – jatkuva tietotulva, kiire, muutos – aiheuttavat monille stressitilan, jossa elimistö käy ylikierroksilla. Pitää olla koko ajan saavutettavissa ja läsnä. Tälle vastakohdaksi tarvitaan paikkaa, jossa voi irtautua täysin ja rentoutua.

Suomalainen luonto on puhdas ja monella tavoin aistillisesti rikas. Meillä on iso potentiaali, jota meidän on osattava hyödyntää.

Matkailu tulee lisääntymään, muun muassa kiinalaiset ovat löytäneet Suomen. Meidän on tarjottava uusia elämyksiä turisteille ja myös oman maan ihmisille. Yksi mahdollisuus on ympäristön ja terapian yhdistäminen. Kierrokset luonnossa tuottavat mielihyvää ja katkoksen kiireiseen elämänrytmiin. Erilaisuus viehättää.

Pääkaupunkiseudulla toimii Luonnontie-yritys, joka vie johdetusti ihmisiä terveysmetsä-retkille luontoon. Biologi ja kasvitieteilijä Adele Pajunen vie terveyskeskuksen potilasryhmiä ohjatuille metsäretkille Terveysmetsä-hankkeessa.

Ympäristöterapia sopisi luontomatkailun osaksi ja yhdeksi liiketoiminnan muodoksi turistikohteissa ympäri Suomea.

On vain ajan kysymys, kun osataan yhdistää tieto, luonto ja matkailu sekä kehittää toimivat liiketoimintamuodot ihmisten elämysten, terveyden ja virkistäytymisen edistämiseksi. Esimerkkejä ulkomailta luonnon ja terapian yhdistämisestä on muun muassa Japanista.

Lähde Kirkko ja kaupunki Vantaa 5/2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *