Suomalaisten mielimaisema liittyy vesistöön

Suomaliten mielimaisemaan liittyy vesistö ja usein omia, esimerkiksi lapsuuden kokemuksia, kuten mökkimaisema.

Mökkimaisema on monien suomalaisten mielimaisema.

Suomalaisten mielimaisema liittyy useimmilla järviin, jokiin ja mereen. Usein mielimaisema liittyy johonkin toiseen luonnon elementtiin, kuten tunturiin, metsään tai kukkaniittyyn tai toisaalta tekemiseen tai sosiaalisiin suhteisiin.

Mielimaisema on monilla sidoksissa kokemuksiin. Monelle mielimaisema on tärkeä sen takia, että se liittyy varttumiseen, lapsuuteen. Mielimaisemaa pidetään tärkeänä myös siellä vietetyn ajan tai muistojen takia.

Monille mielimaisema on sama kuin mökkimaisema. Usein silloin mökkiin liittyy vesistö- tai metsämaisema.

Kaupunkilaisilla mielimaisemat liittyvät luontokohteiden yhteyteen, kuten puistoissa tai rannoilla.

metsa%cc%88kuva

Luonto koetaan tärkeäksi kauneutensa takia. Kuvat Seppo Närhi.

Monet hakevat ja saavat mielimaisemistaan sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Luonto koetaan tärkeäksi kauneutensa, elvyttävän vaikutuksensa, rauhallisuutensa, vihreytensä ja hiljaisuutensa takia.

Niitty on yksi mielimaisemia.

Näkymien lisäksi tärkeinä pidetään ääniä tuoksuja ja maiseman vaihtelevuutta, kuten vuodenaikaisuutta. Myös värikkäät auringonlaskut ovat ihmisille vaikuttavia hetkiä mielimaisemassa.

 

Lähde: Viherympäristöliitto ry ja Hämeen ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön opiskelijoiden kartoitus 31.5. – 31.7.2016 suomalaisten mielimaisemista. Kampanjassa kysyttiin mielimaisemien sijaintia ja perusteluja, miksi maisema on mieluinen. Kampanjaan osallistui 250 vastaajaa. Mielimaisemia on jaettu runsaasti sosiaalisessa mediassa #munmaisema

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *