Viheralan yritysten lukumäärä kasvaa

IMG_0339

Viheralan rytistoiminta on nopeasti monipuolistunut ja voimistunut. Äkkiarvaamalla ei uskoisi, että alalla on toista tuhatta yritystä ja että koko viheralan arvo on luokkaa kaksi miljardia euroa.

Viheralaan liittyvät tunnusluvut on selvitetty. Kartoitus kertoo, mitä on arveltukin – viheralalla on viime vuosina perustettu paljon pieniä maisemasuunnittelu – ja viherrakennusyrityksiä. Yli puolet viheralalla työssä olevista on yksityisten yritysten palveluksessa, vajaa puolet julkisella sektorilla.

Selvityksessä haettiin lukuisista eri lähteistä viheralaan liittyvät tunnusluvut.  Yrityksistä mukana ovat markkinoilta päätoimisesti viheralalla toimivat, mukana eivät ole sivutoimisesti tai osa-aikaiset toimijat. Näitä yrityksiä on päätoimisia paljon enemmän, mutta niiden keskimääräinen liikevaihto on selvästi päätoimisia pienempi.

Ehkä yllättävintä on, että päätoimisia piha- ja maisemasuunnitteluun keskittyneitä yrityksiä on jo yli 250. Viher- ja ympäristörakentamiseen sekä ylläpitoon erikoistuneita päätoimisia yrityksiä on yli 500. Lisäksi on monialayrittäjiä, joiden toimenkuva sisältää monenlaisia palveluja, on noin 240.

IMG_3232

 

Pihojen suunnittelu- rakennus- ja hoitopalveluja tarjoavien yritysten määrä kasvaa. Kuvat Seppo Närhi.

Julkinen sektori ei ole enää päätyöllistäjä

Vielä 10-20 vuotta sitten julkisen sektorin (seurakunnat, kunnat, kaupungit, valtio) työpaikat olivat hyvin suosittuja ja suhteellisen turvallisia. Tilanne on oleellisesti muuttunut. Yhä enemmän alalle suuntaavat nuoret tai alaa vaihtavat vanhemmat henkilöt sijoittuvat yrityksiin tai perustavat oman yrityksen.

Suuntaus tulee jatkumaan. Viheralan yritysten palvelujen käyttö lisääntyy. Kunnat yksityistävät toimintoja, laatutaso nousee taloyhtiöpihoissa ja yksityiset ihmiset ostavat pihojen suunnittelu- rakentamis- ja hoitopalveluja yhä enemmän omakotitaloihinsa ja kesämökeilleen.

Viherala on kausityötä

Tyypillistä viheralalle on työn kausiluonteisuus. Tämä näkyy tilastoselvityksessäkin: kasvukaudella alalla on kolminkertainen määrä väkeä töissä. Yhteensä koko viherala työllistää ympärivuotisesti vähintään 8 600 ja lisäksi kesäkaudella vähintään 19 100, yhteensä 27 700 henkilöä. Yritysten palveluksessa tästä kokonaismäärästä on noin 56 prosenttia.

Viheralan arvo 2 miljardia

Selvityksen mukaan viheralan rakennuskustannukset on noin 1,1 miljardia euroa. Viheralan ylläpitokustannukset ovat reilut 800 miljoonaa euroa. Näiden yhteenlaskettu summa on noin 2 miljardia euroa. Tämä summa sisältää sekä yksityisen liiketoiminnan että julkisen sektorin puolen luvut. Mukana ei ole taloyhtiöiden pihojen peruskorjauskustannuksia.

Puutarhakaupan arvo on noin 630 miljoonaa euroa. Tässä kuvussa eivät ole pihoihin hankitut kalliimmat tuoreryhmät (kalusteet, betoni- ja luonnonkivet yms).

Lähde: Viheralan tunnusluvut, selvitysraportti, Hanna Tajakka, Konsulttipalvelu Viher-Arkki, Viherympäristöliitto ry 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *