Puutarhainnostus kasvaa kaupungeissa

Chilien kasvatus on suosittua.

Tänä vuonna puutarhaharrastusta selvittäneen tutkimuksen mukaan innostus kaupunkiviljelyyn on lisääntymässä. Tämä näkyy muun muassa kasvaneena intona ostaa hyötykasvien taimia.

Pienimuotoinen kaupunkiviljely onnistuu hyvin viljelylaatikoissa. Näissä on jopa tihkukasteluletkut asennettu laatihoihin.
Pienimuotoinen kaupunkiviljely onnistuu hyvin viljelylaatikoissa. Näissä on jopa tihkukasteluletkut asennettu laatihoihin.

Positiivista on myös se, että kaupungit ovat alkaneet mahdollistaa kaupunkilaisten muuttuvat kiinnostuksen kohteet. Esimerkiksi Turussa annetaan yleisillä alueilla kaupunkiviljelylle tilaa. Myös kasvisuunnittelulla voidaan tukea suuntausta valitsemalla yleisille alueille monikäyttökasveja, jotka tuottavat hedelmiä ja marjoja ihmisten, lintujen ja hyönteiset ruoaksi.

Nuoret kiinnostuneet

Puutarhatutkimuksen mukaan nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia puutarhaviljelystä. Perinteisesti puutarhainnostus on suurimmillaan ikäluokassa yli 40-vuotiaat, jotka panostavat harrastukseen eniten.

Puutarhaharrastus mahdollistaa erikoistumisen hyvin kapeisiin, mutta pitkälle meneviin innostuksen kohteisiin. Yksi niistä on nyt pinnalla oleva chiliharrastus. Ihmiset ovat valmiita tekemään melkein mitä vaan päästäkseen asiassa mahdollisimman pitkälle.

Yksi erikoisimista harrastuksista on kasvattaa mahdollisimman suuri hedelmiä, juureksia tai muita kasvien syötäviä osia kilpailumielessä.

Vihannesten, yrttien ja maustekasvien näytemaat ovat suosittuja.
Vihannesten, yrttien ja maustekasvien näytemaat ovat suosittuja.

Vastapainoa työlle

Puutarhaharrastus on hyvää vastapainoa työlle. Ajatukset siirtyvät pois työasioista, kun keskittyy puutarhatyöhön. Usein kaikki vaiva tulee palkituksi kauniina lopputuloksena tai hyvänä satona. Toisaalta toimitaan luonnon ehdoilla, joten pettymyksiinkin on varauduttava. Aina kaikki ei mene, kuten toivoo ja ajattelee, eikä aina syytä löydy, miksi jokin kasvi kuolee tai sato jää vaatimattomaksi. Siinä se puutarhaharrastuksen viehättävyyden ydin saattaa osittain ollakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *