Osuuskunta

Sinustako osuuskunnan asukas?

Tarvitsetko enemmän neliöitä, mutta ajatus isosta asuntolainasta ahdistaa? Vai onko varallisuutesi kiinni liian suureksi jääneessä omakotitalossa?

Osuuskunta-asuminen on hyvä vaihtoehto ihan jokaiselle, mutta erityisen hyvin se toimii elämäntilanteiden muuttuessa. Lohjan asuntomessualueen osuuskunta muodostuu kolmesta paritalosta. Talot rakentuvat järvimaisemiin, alle kahden kilometrin päähän Lohjan keskustan palveluista.

Osuuskuntamuotoista asumista kehittämällä pyritään löytämään uusi, kohtuuhintainen asumismuoto, jossa toteutuu mm. hyvä hinta-laatusuhde sekä asukkaiden mahdollisuus vaikuttaa omaan asumiseensa enemmän kuin esimerkiksi vuokra- tai asumisoikeusasumisessa.

Asuntomessualueelle rakentuvan osuuskunnan paritalojen suunnitelmat ensimmäistä kertaa nähtävillä! 

Tule Lohjalle, Puu-Anttilan Pihlajasaliin ke 26.2. klo 18 tutustumaan mm. osuuskunnan talopiirustuksiin ja kustannuslaskelmiin. Tilaisuus sopii niin aiemmin meitä asian suhteen tavanneille, kuin asiasta ensimmäistä kertaa innostuneille.

Ilmoittauduthan mukaan tästä

talot_viiva_sininen_tausta talot_viiva_sininen_taustatalot_viiva_sininen_tausta

 

 

 

 

 

Miksi osuuskunta on hyvä vaihtoehto?

Lohjalle toteutettavassa osuuskuntamallissa yhdistyy elementtejä niin vuokra-, asumisoikeus- kuin omistusasumisestakin. Toteutettavan osuuskunnan etuja asukkaalle ovat mm.

  • asumiseen pääsee kiinni ilman henkilökohtaista asuntolainaa
  • liittyessään osuuskuntaan asukas ostaa samalla itselleen käytännössä elinikäisen asumisoikeuden 
  • asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa asumiseensa osuuskunnan jäseninä niin hallitustyöskentelyssä kuin osuuskuntakokouksissakin
  • osuuskunnassa ei ole kyse sosiaalisesta asuntotuotannosta, vaan osuuskunta on avoin kaikille

Osuuskunta rakentuu messualueen paraatipaikalle

Lohjan asuntomessualueen osuuskunta muodostuu kolmesta paritalosta sekä yhteisistä tiloista ja pihasta. Tontti sijoittuu asuntomessualueella upeaan paikkaan pientalokorttelin järven puoleiselle reunalle. Osuuskuntaan voidaan kehittää uudenlaisia esim. ekologisia ratkaisuja. Jäsenet päättävät osuuskunnan toiminnasta ja toiminnassa on yhteisöllisyyttä jäsenten niin halutessa.

Vahva pohja syntyy hyvästä suunnittelusta

Messualueen osuuskunta ei toteudu niin sanottuna ryhmärakentamisprojektina, vaan projekti on jo käynnistetty Lohjan kaupungin ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimesta. Asiantuntijat ovat luoneet osuuskunnalle toimivat ja laadukkaat perustamisasiakirjat. Perustamisasiakirjoihin kuuluvat mm. osuuskunnan säännöt ja sopimukset osuuskunnan ja asukkaan välillä. Koska Suomesta puuttuu vielä asunto-osuuskuntaan liittyvä laki, on ratkaisuja osuuskunnan rahoitusmalliin haettu yhdessä niin rahoituslaitosten kuin ARA:nkin kanssa. Tämän lisäksi laaditaan arviota osuuskunnan rakentamiskustannuksista, jotka julkaistaan tällä sivulla viimeistään osuuskunta-illan jälkeen.

osuuskunta_kartalla
Osuuskunnan sijainti messualueella. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Tästä voit ladata osuuskunnan esitteen (pdf)

Lisätietoja osuuskuntamuotoisesta asumisesta:

ARA: Asunto-osuuskuntamallilla kohtuuhintaista asumista

Rakli: Asunto-osuuskuntamalli toisi toteutuessaan vaihtoehtoja asuntomarkkinoille