Taustaa

Asuntomessut on asumisen kokeilualusta 

Syyskuussa ensimmäistä kertaa järjestetty kaupunkiasumisen tapahtuma tarkasteli Jätkäsaaren avulla urbaania kaupunkielämää. Tapahtuman seminaareissa ja keskustelutilaisuuksissa teemoina olivat mm. kaupunki palveluna, asumisen uudet konseptit, ikääntymisen arki ja juhla, yhteisöllinen asuminen, kestävä kaupunkikehitys ja ihmiskeskeinen arkkitehtuuri. Keskustelijoina olivat mm. Helsingin, Tampereen ja Jyväskylän yliopiston kaupunkitutkijoita, ikääntymisen ja hoivan huippututkimusyksikön tutkijoita, asuntoalan arkkitehteja sekä kaupunkien rakentajia ja palveluntuottajia.

Kaupunkielämää-tapahtuman päätösviikonlopun aikana toteutettiin kiinteistö- ja rakennusalan kansainvälinen AEC Hackathon, joka oli osa 11.–12. syyskuuta järjestettävää kansainvälistä WDBE 2018 -konferenssia. Jätkäsaarelaiseen asumisen ja elämisen kehittämiseen tähtäävä Hackathon toteutettiin Kojamon nykyään omistamassa Vanhan Polin päärakennuksessa 7.–9.9.2018. Yhteistyökumppanina oli digitalisaatiota vauhdittava KIRAdigi.

 

Helsingin kaupunki panostaa kaupunkiasumisen monimuotoisuuteen

Helsingin kaupungin asuntopolitiikan tavoitteina ovat tasapainoinen kaupunkikehitys ja monimuotoiset ja kohtuuhintaiset asumisvaihtoehdot eri elämäntilanteisiin. Jätkäsaaressakin tähän pyritään noudattamalla kaupungin asuntotuotannon hallinta- ja rahoitusmuototavoitteita. Alueelle rakentuu niin Ara-vuokra-asuntoja, Hitas- ja asumisoikeusasuntoja kuin myös yksityisiä omistus- ja vuokra-asuntojakin.

Jätkäsaaressa asuu nyt noin 6 000 ihmistä ja valmistuessaan 2020-luvun lopulla Jätkäsaari on yli 20 000 asukkaan asuinalue. Tapahtumassa tuotiin esille muun muassa kaupunginosan suunnittelua, rakentamista ja alueen palveluita. Alueen asukkaat ja yrittäjät otettiin mukaan tapahtuman suunnitteluun.

 

Ohjelmaa asukkaille, perheille ja asiantuntijoille

Kaupunkielämää-tapahtuma sopi kaikille kaupunkiasumisesta ja -elämästä kiinnostuneille sekä asumisen asiantuntijoille. Tapahtuman pääpaikkana palveli Jätkäsaaren keskelle rakentuva Hyväntoivonpuisto.

Arkipäivisin oli kullekin päivälle teemoitettua asiantuntijaohjelmaa, loppuiltapäivästä kokoonnutaan Jätkäsaari-foorumiin ja illan päätapahtuma houkuttelee yleisöä myös laajemmin. Molempina viikonloppuina alueella oli perheille viihteellistä ohjelmaa ja musiikkia.

Kävijät pääsivät myös tutustumaan jätkäsaarelaisiin koteihin, yhteistiloihin ja kortteleihin. Lue lisää opastetuista kierroksista >>