Arkkitehtuurituristin Seinäjoki

Otettu Lumia Selfie -sovelluksella

Koska elämme vuoden pimeimpiä aikoja, laitan piristykseksi kesäisiä kuvia, jotka jotenkin jäivät roikkumaan arkistoihin… Viime postauksen Kauttuan kirkon kellotapuli vihjasikin tästä. Seinäjoella Alvar Aallon Lakeuden ristin kellotorni on samanmuotoinen – ristinmuotoinen, mikä on tietysti luontevaa, kun kirkollisessa ympäristössä ollaan. Tuonne ylös!

 

lakeuden-risti-1

 

Kyllä, torniin pääsee ylös hissillä! Uloke ei muuten ole mikään pikkutasanne, vaan tilaa on usean huonetilan verran. Ja tältä näyttää Seinäjoki. Seinäjoen Aalto-keskittymä näkyy hienosti kuvassa: oikealla kaupungintalo, keskellä edessä Aallon suunnittelema vanha kirjasto ja sen takana teatteri.

 

lakeuden-risti-nakoala

 

Kirkko on valmistunut vuonna 1960 ja siihen liittyvä seurakuntakeskus 1966. Aallon tunnistettava laattamalli tällä kertaa koboltinsinisenä.

siniset-laatat-lakeuden-risti

 

Kirkosalin ikkunat ovat mielenkiintoisen malliset.

lakeuden-risti-lamppu

 

Tornista löytyi tällainenkin versio.

lakeuden-risti-pikkutorni

 

Onneksi hissi on varustettu nykyaikaisilla kommunikaatiovälineillä.

hissipuhelin

 

Kirkon edustan laaja nurmikenttä on porrastettu. Vastaavanlaisia porrastuksia Aalto on suunnitellut muuallekin, ainakin Säynätsalon kunnantalolle, jossa nousu on kylläkin paljon jyrkempi. Taustalla Kaupungintalo.

lakeuden-risti-kentta

 

1962 valmistuneessa Kaupungintalossa sama sininen. Näin laajasti käytettynä kirkas sininen ei ole ihan tavallinen ratkaisu.

seinajoki-aalto

 

Ja eteenpäin. Kokonaisuuteen kuuluva kirjasto valmistui 1965. Uusi Apila-kirjasto rakennettiin viereen 2012, suunnittelijoinaan JKMM-arkkitehdit. Rakennukset yhdistyvät toisiinsa maanalaisella käytävällä. Maanalaisesta osasta pilkistää ikkuna, josta on myös kulku ulos. Ikkunasta saadaan maanalaiseen tilaan luonnonvaloa, mutta se luo myös näköyhteyden vanhaan kirjastoon.

 

aalto-kirjasto-seinajoki

 

Maanalaisesta osasta pilkistää ikkuna, josta on myös kulku ulos. Ikkunasta saadaan maanalaiseen tilaan luonnonvaloa, mutta se luo myös näköyhteyden vanhaan kirjastoon.

seinajoen-kirjasto2

 

seinajoen-kirjasto

 

Käytävän varrelta löytyi mietiskelykolo. Tämä on kiva.

kirjaston-kolo

 

  • Vinkki: Aalto -postauksia on Talotarinoissa koko joukko, katso ne hakusanalla Alvar Aalto

 

HUOM! Talotarinat siirtyy tämän omaan osoitteeseen talotarinat.fi. Sivu on samalla kotisivuni.Tavallaan palaan juurilleni, sillä samaan osoitteeseen perustin sivun jo viisi vuotta sitten. Sivu on ollut välillä poissa käytöstä, ja aukeaa nyt täysin uudistuneena uudella alustalla.

Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *