Modernia ennen ja nyt: Aallon Terassitalo

aalto-terassitalo-kauttua

Yksi kesän reissuista kulki Kauttuan kautta. Paikkakunnalla on merkittävä arkkitehtuurinähtävyys, Alvar Aallon suunnittelema Terassitalo. Funktionalistinen rakennus valmistui 1938, mutta suurine terasseineen sen voisi kuvitella aivan viime aikojen tuotokseksi. Yksityiskohdista tietenkin huomaa rakennusajan, mutta pääpiirteiltään rakennus istuu hyvin nykyiseenkin rakennusmuotiin.

Johtuuko ajattomuus pelkistetyistä linjoista ja taitavasta suunnittelusta, vai siitä että nykyinen rakentaminen jatkaa yhä hyvin vahvasti funktionalismin jalanjäljillä?

 

alvar-aallon-terassitalo

 

Vuokra-asunto Terassitalosta?

Terassitalo on suunniteltu A. Ahlströmin paperitehtaan henkilökunnan asunnoiksi.   Samankaltaisia taloja oli suunniteltu rakennettavaksi viisi, ja niiden lisäksi tornitaloja. Talvisota sotki suunnitelmat, ja vain yksi talo rakennettiin. Ahlström omistaa rakennuksen edelleen ja vuokraa asuntoja yksityisille. Muuten – yhdessä ikkunassa luki VUOKRATAAN vielä heinäkuussa. Jos etsit tältä seudulta asuntoa, niin tarkistapa tilanne!

Yhdessä huoneistossa on huoneistonäyttely, joka valitettavasti jäi tällä erää näkemättä. Raumalainen-lehden artikkelissa täällä on pari kuvaa myös sisältä.

 

alvar-aalto-terassitalo-nayttely

 

Talo sijoittuu maastoon niin, että jokaiseen kerrokseen on käynti maantasosta. Kerrostaloille ominaisia porraskäytäviä ei ole. Alemman kerroksen katolla on sen yläpuolisen huoneiston terassi.

kauttuan-terassitalo

 

tarassitalo-kauttua-eura

 

Ikkunan alla on tuuletuskanava.

terassitalo-ikkuna-tuuletus

 

terassitalo-parvekkeet

Aalto -postauksia on Talotarinoissa koko joukko, katso ne hakusanalla Alvar Aalto

 

Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *