Vilskettä Ispoisten kartanoon

ispoisten_kartano_2015.jpg

1740-luvulla rakennettu Ispoisten kartano Turussa on ollut kolmisen vuotta vailla käyttäjiä. Kevääseen 2012 asti rakennuksessa toimi vanhusten palvelutalo. Talon seuraavat käyttäjät ovat huomattavasti nuorempia, kun tiloissa aloittaa uusi yksityinen päiväkoti Vilske. Päiväkodin tavoitteena on tarjota lapsille – ja vanhemmille – hieman erilaista päiväkotiarkea, jossa luonnonläheisyys ja lapsen näkökulma ovat tärkeässä osassa. Puitteetkin poikkeavat melkoisesti tavallisesta päiväkotiympäristöstä.

Ennen päivähoitotoiminnan alkamista rakennus kunnostetaan käyttöön sopivaksi vanhaa kunnioittaen. Kartano koki muutoksia myös vuonna 1988, kun Katariinanlaakson asuntomessualuetta rakennettiin. Kartanorakennuksen viereen rakennettiin tuolloin uusi vanhainkoti ja kartanokin kunnostettiin.

Tässä näkymiä ennen remontin alkua, keväällä 2015.

 

 

Kartanon henkeen kuuluu paljon kiinteää puusisustusta.

 

 

Kaakeliuuni löytyy lähes jokaisesta tilasta, ja jokainen taitaa olla yksilöllinen. Kuulopuheen mukaan tämän huoneen tumma tapetti on itse asiassa sisustuksen tuoreinta kerrostumaa: se on tapetoitu Vares-elokuvan kuvauksia varten.

 

 

 

 

 

Puuportaikoissa on kauniita yksityiskohtia ja kellarista löytyy hieman jännitystäkin.


 

Menneisyyden peili…

 

Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned