Vantaalla puretaan kirkkoja

kaivokselan_kirkko_kellotapuli2.jpg

Palaan aiheeseen, joka oli esillä jo postauksessa Kotiseutumatkalla vielä: Vaaralan kappeli. Mainitsin siinä Tikkurilan kirkon, jota Vantaan seurakunnan sivuilla kuvaillaan näin:

”Tikkurilan kirkko edustaa 1950-lukulaista arjen kauneutta.
Kirkko muodostaa sitä vastapäätä sijaitsevan Vantaan kaupungintalon
kanssa arkkitehtonisesti harmonisen ja puhdaspiirteisen rakennusparin” 

Ei ehkä edusta eikä muodosta enää kauan, sillä Tikkurilan kirkko on kaksi vuotta sitten päätetty purkaa. Lehtikirjoittelun perusteella asia on vielä kiistanalainen, ja jonkinlaista kompromissia haetaan. Vuonna 1956 valmistunut rakennus on sitäpaitsi suojeltu. Sen suunnittelivat Leena ja Kalle Niukkanen.

 

Kuva: Leif Rosas, artikkeli HS 18.10.2014 http://www.hs.fi/kaupunki/a1413525037443

Tikkurilan kirkko syksyllä 2014.

 

Minua ihmetyttää tämä kirkkojen purkuinto. Kaivokselan kirkko purettiin juuri ja Vaaralan kirkkokin olisi saanut mennä, ellei ostajaa olisi ilmaantunut. Rakennuksissa on ilmanvaihto-ongelmia, mutta Vantaan kaupunginmuseon mukaan ne eivät olleet/ole korjauskelvottomia.

Itse arvostan näiden seurakuntarakennusten vaatimatonta arkkitehtuuria, joka sulautuu ympäristöönsä. Modernin aikakauden kirkkosuunnittelu poikkesi selvästi vanhemmasta perinteestä ja halusi tuoda kirkolliset rakennukset helposti lähestyttäviksi.

Kaivokselan kirkon purkamiseen johti tuhopoltto vuonna 2006. 1969 valmistuneen rakennuksen oli suunnitellut arkkitehti Aarne Ehojoki osaksi Kaivokselan asuinaluetta, joka on kokonaan hänen suunnittelemansa. Kaivokselan kirkko oli Suomen ensimmäisiä lähiökirkkoja ja siksikin sen olisi toivonut säilyvän.

 

Kuva ja artikkeli aiheesta http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/229668-harvinainen-kirkon-purku-on-aloitettu-kaivokselassa-katso-kuvat

Kaivokselan kirkko sai purkuluvan pitkän käsittelyn jälkeen 2014. Kirkosta jää muistuttamaan kellotapuli. Toistaiseksi kirkon sijainti on betonilohkareilla merkitty tontille. Lokakuussa paikalla näytti tältä:

 

 

 

Vinkki: Katso muutkin juttuni kirkkorakennuksista klikkaamalla Talotarinat Kirkot.

 

Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned