Syysparveke ja pinkit syyskukat

0-syysparveke-parveke-syksylla-erika

Tänään sain vietyä parvekkeelta pelargonit sisälle, joten tilalle piti saada heti jotain kaunista. Ja värinä tietty pinkkiä, koska turkinmyrkkyliljat kukkivat nyt parhaillaan vaaleanpunaisina. Siispä nämä Ericat sopivat aivan täydellisesti suunnitelmiini. Ovat niin ihanan hennon pinkkejä!

Erica eli kellokanerva…

0-syysparveke-parveke-syksylla-erika-istutetaan-ruukuun

Auringonvalossa nämä ovat erityisen herkän ja hempeän kauniita. Kastelin kellokanervat heti upottamalla ruukut hetkeksi veteen. Nimittäin nämä, kuten Callunatkin, kuivuvat rumiksi, jos multapaakku kuivuu. Myöhemmin istutan nämä isompiin ruukkuihin, niin mullan saa pysymään helpommin kosteana. Siten ne säilyvät kauniina kevääseen asti.

Turkinmyrkkylilja eli ”alastonimpi”…

0-syysparveke-parveke-syksylla-turkinmyrkkylilja-alastonimpi

Ruukussa on kolme isoa turkinmyrkkyliljan sipuliaa, josta kustakin tulee useampia kukkamättäitä. Tämä on jokasyksyinen lempparini! Sipulit istutetaan heti kun ne tulevat myyntiin, käytännössä syyskuussa. Juttu turkinmyrkkyliljan sipuleista, klik

Vanha atsalea…

0-syysparveke-parveke-syksylla-vanha-altsalea 0-syysparveke-parveke-syksylla-vanha-altsalea-paalta

Sain keväällä tavallisen atsalean. Kukkimisen jälkeen sen lehdistö oli niin hieno, etten raaskinut heittää sitä pois. Nyt se on parvekkeella todellinen vihreä kaunotar. Enpäs olisi uskonut keväällä, että siitä saa kivan syyskasvin parvekkeelle 🙂

Jouluruusu…

0-syysparveke-parveke-syksylla-jouluruusu

Yksi upeimmista syyskukista lasitetuille parvekkeille ja terasseille on tietenkin jouluruusu. Melkein hypin ilosta, kun löysin vihdoinkin yhden, ja vielä näin ihanan värisen. Jouluruusun kukat kestävät hyvin muutaman asteen pakkasen. Lasitetulle parvekkeelle eka pakkanen tulee vasta ehkä marras-joulukuussa, siis täällä eteläisessä Suomessa. Kuvassa näkyy myös söpö murattisyklaamini.

Parveke ja syyskukat…

0-syysparveke-parveke-syksylla-atsalea-turkinmyrkkylilja-murattisyklaami-jouluruusu-ja-muratti

Parvekkeen sivupöydällä on siis vanha atsalea, turkinmyrkkyliljat (Colchicum cilicicum), murattisyklaami (Cyclamen hederifolium), jouluruusu (Helleborus) ja pieni kesäkukista talteen otettu muratti.

0-syysparveke-parveke-syksylla-ulkosyklaamit

Parvekkeen pöydällä on edelleen hyvässä kukassa uudenlaiset ulkosyklaamit. Niissä on nuppujakin tulossa tosi kivasti ja varmasti kestävät kauniina pakkasiin asti.

Olen saanut kellokanervat ja ulkosyklaamit Huiskulasta. Kiitos heille! Syklaamit oli kasvatettu Huiskulan puutarhalla Turussa.

Leppoisaa viikonloppua!

Terkuin Sari

8 kommenttia

 1. Voi nyt on kyllä syyskukat niin minun makuuni! Mahtava yhdistelmä vihreää ja purppuraista. Ihastelen tuota jouluruusuasi, se on yksinkertaisesti täydellinen! Mistä mahdoit sen löytää?

  1. Jouluruusu oli kyllä löytö! Se oli viimeinen siinä myymälässä. Sain aiemmin syksyllä vinkin, että kannattaa etsiä puutarhamyymälöistä ja trendikukkakaupoista. Kuulemma jouluruusuja on tänä syksynä tullut Suomeen aika pieniä eriä.
   Näin vihreäkukallisia yhdessä puutarhaketjussa, mutta olivat niin nuokullaan, että en uskaltanut ostaa. Jos kuivuvat liikaa, niin kukat menevät rumiksi.

   1. Mikä löytö! Kyselin joku aika sitten Helsingissä eräässä kukkakaupassa jouluruusujen perään ja omistaja tuolloin sanoikin, että nyt on ollut todella vaikeaa saada jouluruusuja. Niitä perinteisiä, pienikasvuisia valkoisia on sitten lähempänä joulua kuulemma tulossa. Suuressa ketjuliikkeessä bongasin vaaleanpunakukkaisia, mutta olivat todella heikossa kunnossa ja hintaakin useampi kymppi, niin en raaskinut ottaa tekohengitykseen. Postaathan syksyn myötä lisää kuvia jouluruusustasi, noin upeita yksilöitä kun harvoin näkee! 🙂

    1. Joulun aikaan näkee välillä muitakin jouluruusuja kuin niitä valkoisia, tosin edelleen pieninä erinä. Nyt kyllä jouluruusufanien kannattaa pitää silmät auki myymälöissä, ihan vuoden loppuun asti 🙂
     Muuten parin kuukauden päästähän pihalla kasvaviin valkoisiin jouluruusuihin saattaa tulla kukat, tai ainakin nuput näkyviin. Siis jos ei vielä silloin ole lunta.
     Koetan muistaa laittaa jouluruusustani lisää kuvia 🙂

 2. Taidan jäädä kokonaan paitsi syyskukista, sillä kesäkukat jatkavat edelleen kukintaansa. Kauniita kukkia ja niin upeissa väreissä sinulla siellä. Kylläpä onkin mahtavan näköinen atsalea, mahtaisiko sen kukittaminen onnistua?

  1. Meilläkin on vielä viimeiset pelargonit pihalla, tosin katoksen alla. Saa nähdä, miten kylmiä ovat ensi yöt.
   Olen kuullut, että atsalean saisi kukkimaan kotioloissakin. Pitäisi katsoa jostain tarkemmat ohjeet. Voi olla, että en kokeile tällä, sillä sille ei oikein ole tilaa sisällä. Ehkä ostan jonkun pienen atsalean ja kokeilen sillä uudelleen kukitusta 🙂

  1. Eikös olekin! Ja aivan ihana joulukukka… ja upea kevätkukka 🙂
   Ja heinäkuussa Bloggaajapäivän joulukattauksessa meillä oli vihreäkukkaista jouluruusua. Siis keskellä kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *