Syyskuun alun puuhia… pionin jakaminen ja vale-istutus

0_pionien_jakaminen_ja_istutus_pionin_jaetut_taimet_lahelta.jpg

Elo-syyskuun vaihde on paras ajankohta jakaa ja siirtää vanha pioni, joten teimme homman tänään. Nythän on vielä pari päivää kasvavaa kuuta eli hyvä aika istuttaa ja siirtää kasveja. Tänään oli kiva sääkin, kun aurinko välillä paistoi pilvien lomasta. 

Pihamme alkuperäisiin kasveihin kuuluva perinteinen kiinanpioni on moneen kertaan siirretty ja se oli todella iso. Koska se kukki huonosti, niin päätin nostaa sen kokonaan ylös maasta ja jakaa osiin, jotka on sitten helpompi istuttaa oikeaan syvyyteen. Nyt ei ole kuvaa pionista ennen kaivuuta, koska ”puutarha-apulainen” ehti nostaa pionin maasta, kun hain kameraa. Nyt on siis kuva, kun pioni on jo jaettu osiin. Kuvasta näkeekin, että pionilta ei saatu kaivettua juurakkoa isona, koska piti varoa sen vierellä kasvavia taimia. Tämä tuskin haittaa pionia, onhan kiinanpioni todella sitkeä kasvi. Pionia ei kannata jakaa turhan takia, sillä mitä isompi mätäs se on, sitä enemmän se kukkii.

 

Jakaminen oli tosi helppoa, sillä juuret lohkesivat melkein itsestään sopiviksi paloiksi eli taimiksi… taimessa tulee olla juuret ja versoja Pionin jaetut taimet pitää istuttaa heti takaisin multaan, kunhan ensin rikkaruohot on poistettu ja uutta kompostimultaa sekoitettu maahan. Pionin istutuksessa on tärkeää, ettei se mene liian syvälle. Juurenniskan eli juurten ja versojen yhtymäkohta pitäisi olla noin 2-4 cm syvyydessä. Ensi kesän versojen silmut ovat muuten jo nyt pioneilla valmiina, kuten kuvasta näkyy. Silmut tietenkin tulee jäädä maan sisään.

 

Päätin istuttaa noista jakotaimista vain kaksi takaisin entiselle paikalleen, loput pääsivät kasvimaalle valeistutukseen odottamaan kevättä. Ja istutuksen jälkeen ne kaikki tietysti kasteltiin. Jännä nähdä, kukkivatko nämä jo ensi kesänä… : )

Edit- uusi postaus Suloiset pionit – kasvupaikka, istutus ja hoito, klik

 

Tässä kuva tiarelloista, jotka jaettiin vuosi sitten. Ovat täyttäneet hyvin alueen, vaikka kesä oli niin kuiva.  Juttu tiarellan jakamisesta, klik

Kuun vaiheet ja pihapuuhat:

  • Hyvää istutusaikaa on maantaihin asti ja sen jälkeen taas syyskuun lopulla. Syksy onkin vuoden parasta istutusaikaa ja silloin on saatavana myös paljasjuurisia taimia ja säkkipaakkutaimia.
  • Samoin nurmikon kylvö onnistuu syyskuussa hyvin, ja samaan aikaan kuin taimien istutus.
  • Sadonkorjuun aika on nyt vielä ensi viikon (ei kuitenkaan 9.-10.9.2014). Seuraava ajankohta onkin lokakuun alussa. Eli meillä perunan nosto on ensi viikolla, mutta porkkanat, siis ne 7kpl, saavat jäädä vielä kasvimaahan ; )
  • Ensi keskiviikkona alkaa hyvä ajankohta kitkemisille…. jee ! Sitä on odotettu.
  • Jos joku vielä aikoo lannoittaa syyslannoitteella, se kannattaa tehdä heti tiistaina tai sen jälkeen, ja vain niille kasveille, jotka ovat vielä vihreälehtisiä. Syysväritystä saaneet eivät hyödy enää lannoitteista.

Aurinkoista viikonlopun jatkoa !

Terkuin Sari