Suosikkini kehäkukka `Lemon Zest`

00 Paras kehäkukka, Sarin puutarhat, Sari Weckström, Puutarha Studio

Edellisessä postauksessa vilahti tämä lempparini, vaaleankeltainen kehäkukka `Lemon Zest`. Se on hyvän matala, runsashaarainen ja kukat kestävät sadetta. Kaiken lisäksi se kukkii pakkasiin asti. Siinä on jo monta syytä, miksi se on päässyt kasvimaamme laitaan keltaisten papujen viereen.

Kehäkukkaa kasvimaalla…

00 Parhaat kehäkukat, Lemon Zest, kasvimaalla 00 Paras kehäkukka, Lemon Zest

Kuvan alareunassa näkyy musta etanaeste. Se on toiminut hyvin ja espanjansiruetanat pysyivät poissa kasvimaalta. Nyt elokuussa rankkasateet ovat huuhdelleet koivutervahajustemaalia pois, enkä ole enää jaksanut laittaa sitä uudelleen. Nyt ei haittaa, vaikka muutama etana kasvimaalle menisikin. Ensi keväänä on sitten seuraavan kerran etanaesteen uudelleen maalaus.

00 Paras kehäkukka, Lemon Zest kukat 00 Paras kehäkukka, Lemon Zest , siemenpussi

Kehäkukan hoito-ohjeet…

Kehäkukka (Calendula officinalis)  kylvetään siemenistä suoraan maahan toukokuussa. Parhaiten se kukkii aurinkoisella paikalla tavallisessa multamaassa. Meillä kehäkukat saavat lisälannoitusta kerran kesällä,  samalla kuin kasvimaakin. Siemenkodat kannattaa poistaa, niin kukkia tulee enemmän.

Perinteisestä kehäkukasta voi kerätä siemenet talteen ensi vuodeksi. Sen sijaan, jos haluaa näitä lajikkeita, niin kaupasta on aina ostettava uudet siemenet. Kylvin kokeeksi kerran näistä kerättyjä siemeniä. Tuloksena oli monenkorkuisia kehäkukkia, joista vain pieni osa näytti tältä `Lemon Zest` lajikkeelta. Toivottavasti näitä löytyy ensi keväänäkin puutarhamyymälästä, tai sitten jotain vastaavaa matalaa… ja keltaista 🙂

 

Kehäkukka on perinnekasvi…

Kehäkukkaa on kuulemma viljelty Suomessa jo 1300-luvulla. Ja se on vieläkin suosittu, tosin ennen se taisi olla vähän toisen näköinen, kuin nämä jalostetut lajikkeet. Itse muistan kummastakin mummolastani kehäkukat. Taisi olla siihen aikaan ”joka pihan kasvi” 🙂

Terveisin Sari

10 kommenttia

  1. Niinpä, lapsuudesta asti muistan, että kasvimaan yhteyteen aina kylvettiin kehäkukkia. Ne ikään kuin kuuluivat vakiokalustoon avomaankurkun, herneitten, porkkanoiden, punajuurien ja sipulien kanssa. Itselläni kasvimaa on laatikossa ja lajeinakin vain sipulia, perunaa ja erilaisia salaatteja, mutta aina siihen sipulien kupeeseen kyllä kylvän kehäkukkaakin. Tavalinen keltaoranssi lähti tänäkin vuonna viime kesän siemenistä, joita keräsin, mutta täytyypä kokeilla ensi kesänä tuota suosittelemaasi. Tuo keltainen papukin alkoi kiinnostaa…

   1. Soila… värikäs kehäkukka saa muuten niin vihreän kasvimaan näyttämään paljon kauniimmalta. Samalla se houkuttaapölyttäjiä herneille ja pavuille. Kyllä ennen on oltu viisaita, kun on värikäs kukkiva kasvi laitettu kasvimaalle 🙂
    Meilläkin on vanhaa kehäkukkaa, josta otetaan siemenet talteen, perunamaan reunalla. Se on ihan perinne mummolasta.
    Keltaista papua eli vahapapua kannattaa ehdottomasti kokeilla joskus. Se on helppo, ja maukas.

  2. Saila…Eikös olekin upean sitruunankeltainen 🙂
   Meillä on perunamaan reunassa rivi sitä tavallista keltaista ja oranssia kehäkukkaa, jonka siemenet aina kerätään talteen. Ihan ”mummolan tapaan”.

 1. Oho, onpas pitkä historia kehäkukalla ja edelleenkin se jaksaa ihastuttaa. Se taitaa ollakin monen puutarhurin lemppari. Pitääkin kokeilla tuota Lemonia, se näyttää hyvin terhakkaalta myös avomaalla.

  1. Ihan itsekin yllätyin tuota pitkää historiaa. Se on varmaan pysynyt suosiossa senkin takia, että tyytyy monenlaisiin kasvupaikkoihin ja kesän säihin. Eli on tosi helppo ja varma kasvattaa.
   `Lemon Zest` on matala lajike. Niitä on muitakin matalia eli korkeus noin 25 cm. Korkeimmat lajikkeet ovat sen sijaan jopa 50 cm. Kehäkukan lajikkeita on todella paljon, siis puutarhamyymälöissä ja siementen nettikaupoissa 🙂

 2. Kehäkukka on yksi parhaimmista perinnekasveista. Niin yksinkertainen ja kaunis. Sopii moneen paikkaan. – Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa. Mukavaa viikonloppua Pihakuiskaajan puutarhasta.

  1. Tuo on ihan totta! Kehäkukissa on upeita lajikkeita, eri keltaisen ja oranssin sävyissä. On matalaa ja korkeaa, joten sopivat moneen paikkaan ja puutarhatyyliin.
   Täytyypäs käväistä kurkkaamassa blogiasi 🙂
   Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

 3. Itse mietin keväällä tuon Lemon Zestin ja Bronzed Beautyn välillä ,valitsin sitten jälkimmäisen.Kauniita ovat molemmat.Runsaasti ja pitkään ovat kukkineet ,eikä loppua näy.Keräsin jo siemeniä ,hyvä tietää että niistä on tod.näk. yllätyksiä tulossa.(Toisaalta myös Empress of India krassin siemenenpussista sain kolmea eri väriä krasseja 🙂 )

  1. Katsoin netistä tuota Bronzed Beautya, niin olipas jännän värinen. Tuollaista en ole huomannutkaan. Tosin keväällä siemenhyllyköt ovat niin täynnä mitä erilaisempia kukkia, että osa jää huomiotta.
   Välillä siemenet tuottavat hauskoja ylläreitä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *