Suloiset pionit – kasvupaikka, istutus ja hoito

0 Suloiset pionit ja fengshui, pinkki kerrottu pioni

Oli todella mielenkiintoista huomata, että meidän pihan vanhat pionit näyttävät aikalailla samoilta, mitä oli Kenkäveron puutarhassa. Ennen pionivalikoima oli tosi pieni ja taimitarhoja harvassa, sekä nykyisen tyyppisiä puutarhamyymälöitä ei tainnut juurikaan olla. Joten pioneja usein jaettiin ystäville ja sukulaisille, ja siten samat lajikkeet levisivät laajallekin. Tässä siis kuvia meidän pioneista.

0 Suloiset pionit ja fengshui, pinkki kerrottu pioni ja sormustinkukat

Yllä olevat kuvat ovat samasta kiinanpionista. Pioniasiantuntija Rea Peltonen arvioi kuvan perusteella sen olevan `Barbara` lajiketta. Varmaa ei voi sanoa, sillä pionia pitäisi päästä tutkimaan lähemmin. `Barbaran` sanotaan olevan tukevavartinen, jota tämä meidän yksilö ei kylläkään ole, päinvastoin 🙂

Juhannuspioni…

0 Suloiset pionit ja fengshui, juhannuspioni

Samassa penkissä kasvaa vanha juhannuspioni jota on jouduttu siirtämään useamman kerran, joten kukkia tulee nyt aika vähän. Se kukkii kesäkuussa ennen kiinanpioneja  ja on paljon matalampi. Aika viehättävä pikkupioni.

Tumma kiinanpioni…

0 Suloiset pionit ja fengshui, tumma pioni

Tämä tummanpunainen pioni on siitä erikoinen, että siihen tulee usein yksinkertaisiakin kukkia. Kuulemma pionin kukkien muoto voi muuttua väliaikaisesti esim. kasvien stressistä. Ehkä kesän pitkät sateettomat jaksot ovat vähän stressanneet sitä. Tietyssä valossa kukat näyttävät todella tummilta ja se onkin istutettu toiseen paikkaan ainoaksi pioniksi. Tämän lajikenimeä en tiedä.

Kiinanpioni `Duchesse de Nemours`…

0 Suloiset pionit ja fengshui, valkoinen kerrottu Duchesse de Nemours

Tämä suloisen kaunis ja niin ihanalle tuoksuva kiinanpioni `Duchesse de Nemours` on myös pihamme alkuperäisiä kasveja. Se kukkii todella runsaasti ja kukka on kauniin valkoinen kellertävällä vivahteella. `Duchesse de Nemours` näyttää kukkivan vähän pidempään, koska sen varsiin tulee sivunuppuja.

Uusi pioni…

0 Suloiset pionit ja fengshui, vaaleanpunavalkoinen pioni

Tämän kiinanpionin taimen ostin muutama vuosi sitten. Sen kukka on hennon vaaleanpunainen. Lisään tähän sen nimen, kuhan löydän sen muistiinpanoistani.

Uusi yksinkertaiskukkainen pioni…

0 Suloiset pionit ja fengshui, valkoinen yksinkertainen

Viime aikoina minua on alkanut viehättää yksinkertaiset pionin kukat, joten sellainen piti saada Kuupuutarhaani. Tämän kukat ovat aika isot ja hohtavan valkoiset. Jännästi kukat sulkeutuvat illalla ja avautuvat taas aamulla. Lisään tähän myöhemmin lajikenimen, kunhan löydän sen.

Pionien kasvupaikka…

Yleiset ja helpot kiinanpionit (Paeonia lactiflora) kukkivat runsaasti auringossa ja kohtalaisesti puolivarjosssa. Paras maa on hiekka- tai savipitoinen multa, missä ei ole turvetta. Turve on kaikkein huonoin kasvualusta pioneille, koska se pitää maa liian kosteana syksyllä ja aiheuttaa talvivaurioita. Siksi myös liian märkä kohta on huono paikka pioneille. Savimailla kannattaakin tehdä kumparemainen istutuspenkki. Meillä pohjavesi on korkealla keväisin, mutta ihmeeen hyvin pionit voivat tasamaallakin.

Kiinanpionille suositeltu pH on 6- 6,5 eli sama, mikä sopii suurimmalle osalle pihakasveja ja nurmikkoa. Valitettavasti pionien maan pH:ksi mainitaan usein harhaanjohtavasti hapan maa, mutta puutarha-alalla hapan maa tarkoittaa pH alle 5,5. Lisää puutarhan pH:sta eri kasveille ja kalkituksesta, klik

Pionit voi istuttaa myös kukkapenkkiin, kunhan sen vieressä ei kasva voimakasjuurisia kasveja. Ja on hyvä muistaa, että pioni ei pidä siitä, että sen juuristoaluetta kuokitaan ja kaivellaan.

Pionien istutus…

Astiataimina ostetut pionit istutetaan niin, että multa peittää juuri ja juuri taimen multapaakun. Multapaakun päältä voi myös ensin vähän poistaa multaa. Jos taimi ostetaan paljasjuurisena eli juuret on näkyvissä, istutussyvyys katsotaan huolella. Pionien juurenniska (juurten ja versojen yhtymäkohta) pitäisi saada 3-5 cm syvyyteen. Aika tarkkaa puuhaa siis!

Sopivaa multaa tulisi olla puolisen metriä. Monet tekevät niin, että laittavat kuopan pohjalle kanankakkarakeita ja peittävät rakeet kunnon kerroksella multaa. Eli pionin juuripaakku ei saa osua kanankakkaan!

Kun taimi on istutettu, multa kastellaan hyvin.

Pionien hoito-ohjeet…

Pionit on todella helppohoitoisia. Niitä ei tarvitse kastella, paitsi istutusvuonna joskus. Jos istutuskuoppaan on laitettu kakankakkaa, niitä ei lannoiteta moneen vuoteen. Ja jos kanankakka jäi laittamatta, pioneja lannoitetaan keväällä hieman. Eli liikalannoitusta kannattaa varoa! Nupuissa olevia muurahaisiakaan ei saa myrkyttää, ja pioni ei niistä kärsi.

Sen sijaan tukeminen on se hoitotoimi, joka tehdään joka alkukesä. Tukemistapoja on monia, ja tukisysteemejä eri tyyleihin sopivia 🙂

Jos paikan valinta on osunut nappiin, pionit voivat hyvin ja kukkivat komeasti vuosikymmenestä toiseen.

Pionin jakaminen…

Pionit voi jakaa elo-syyskuun vaihteessa, jos siihen on tarvetta. Runsain kukinta tulee kuitenkin pioniin, joka on saanut kasvaa rauhassa vuosia.

 

Suloisen tuoksuvin pioniterveisin,

Sari

Ps. Seinäjoen asuntomessujen Bloggaajapäivän pääsylippuarvontaan voi vielä osallistua, klik.

 

 

10 kommenttia

 1. Ihania pioneja! Niitä täytyy istuttaa yksi lisää joka vuosi, niin on aina uusia kukkia, joiden aukeamista saa jännittää. Kukat ovat luonnossa vielä ihanampia kuin kuvissa, ja sitten on se tuoksu.

  1. Tuo on kyllä hyvä idea istuttaa joka vuosi uusi pioni! Vieläkin ehtisi hyvin ostaa yhden 😉
   Meillä on muutama vanhaa perua oleva pioni, joka ei ole kukkinut vielä. Nyt yhdessä niistä on nuput, ja aukeavat ihan lähipäivinä. Jännää nähdä, millaiset kukat niihin tulee… ja onko niissä tuoksua!

 2. Voi, ihania pioneja! Minulla ei ole ainoatakaan pionia puutarhassa, olen siis ollut ihan tietämätön niiden tuoksusta. Nykyään lajikkeita on todella paljon myynnissä joten ehkä valinnan vaikeus on suurin ongelmani niiden hankkimisessa ? onneksi naapuri lupasi antaa taimen omastaan pionista.

  1. Tosiaan onni, että naapurisi antaa sinulle pionin taimen. Puutarhasta puuttuu jotain tosi oleellista, jos siellä ei kasva pionia 😉
   Kaikki pionit eivät suinkaan tuoksu voimakkaasti, ja on jopa tuoksuttomia. Kaikilla on kuitenkin kauniit ja näyttävät kukat. Ovatkin kukkien kuningattaria ruusujen ohella.

 3. Minulla on n. 20 pionia, muutamia harvinaisuuksiakin. Ihme ettei yhtään kuollu viime talvena. Tykkään tosi paljon pioneista.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  1. Pionit ovat tosiaan ihania 🙂 Meilläkin kaikki pionit kestivät hyvin talven, vaikka toisaalta eipä muitakaan kasveja montaa kuollut. Jopa puuvartinen pioni voi hyvin, tosin se ei kukkinut.
   Kiitos vaan arvontamuistutuksista, mutta kastehelmisarja ei kuulu lemppareihini ja siksi en osallistu niiden arvontoihin. Fengshuissakin vältetään ”roinaa” eli tarpeettomia tavaroita kotona 😉

  1. Tuo sormustinkukka ja pioni yhdistelmä tuli ensin ihan vahingossa, kun sormustinkukka oli itse kylväytynyt pionien sekaan. Näytti niin ihanalta, että olemme jatkossakin istuttaneet sinne lisää sormustinkukan taimia 🙂

 4. En tiedä ketään joka näistä pioneista ei pitäisi. Kyllä ne aina sykähdyttävät. Mua viehättävät myös nuo yksinkertaiset. Oisko tuo sun omasi Krinkled White? Mulla on se ja kovin muistuttaa tuo sun sitä.

  1. Olen kyllä kuullut, että joku ei pidä pioneista, etenkään isokukallisista kerrotuista. Ovat kuulemma luonnottoman isoja. Makuja on monia 🙂
   Samaa vähän epäilen, että tuo uusi yksinkertainen pioni olisi `Krinkled White`. En vieläkään ole ehtinyt etsiä nimitietoa, kesällä kun on niin paljon muuta puuhaa ulkona 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *