Rimpsureunainen syysorvokki

000-rimpsureunainen-syysorvokki-parvekkeella-iso

Tämä rimpsureunainen tarhaorvokki on niin herkän kaunis. Se on kukkinut toukokuulta asti ja nyt toimii ihanasti syysorvokkina. Tunnetusti orvokki kestää hyvin kylmää ja voi kukkia lumen tuloon asti pihalla. Tämä kylläkin on vielä parvekkeella. Se on niin kaunis, etten ole raaskinut viedä sitä vielä pihalle.

Tarhaorvokki `Germania`…

000-rimpsureunainen-syysorvokki-parvekkeella

Nämä syysorvokit ovat siis tarhaorvokki Viola wittrockiana`Germania` lajiketta, josta tulee erivärisiä rimpsureunaisia kaksivuotisia orvokkeja. Tämä vaalea on yksi suosikeistani.

000-rimpsureunainen-syysorvokki-aaltoilevat-reunat-viiruiset-kukat 000-rimpsureunainen-syysorvokki-aaltoilevat-reunat-viiruiset-kukat-2

Myös nämä sinertävän viiruiset ovat ihania.

000-rimpsureunainen-syysorvokki-keltainen

Jotenkin kesällä keltaiset eivät niin miellyttäneet minua, joten nämä tuli istutettua aikaa sitten pihalle. Nyt kun ilmat ovat kylmenneet, niin voisivatkin olla aika kivoja parvekkeella syysorvokkeina. Keltainen väri kun on niin lämmin ja aurinkoinen.

Syysorvokkina kukkapenkissä…

000-rimpsureunainen-syysorvokki-ryhmana

 

000-rimpsureunainen-syysorvokki-aaltoilevat-reunat

Osa kukista on tosi rimpsuisia ja osa vähemmän.

000-rimpsureunainen-syysorvokkki-siemenpussi

Tässä kuva siemenpussista. Minulla oli toinenkin, mutta paljon halvempi, rimpsureunaisten orvokkien siemenpussi. Siitä tulleet orvokit olivat tavallisia rimpsuttomia sinisiä. Eli kukan rimpsureunaisuus ei taida olla ihan helppo jalostaa orvokille 🙂

Tarhaorvokki hoito-ohjeet…

Siemenet kylvettiin tammikuussa ja kasvatettiin valoisalla ikkunalla. Siitä lisää Orvokin siementen kylväminen, jee! Tammikuussa oli tosi vaikeaa löytää siemeniä myymälöistä, joten ne kannattaa ostaa jo nyt valmiiksi. Kylvö onnistui hyvin.

Tarhaorvokki viihtyy auringosta puolivarjoon, mutta ei kestä kuumaa paahdetta. Sitä lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti. Mullan pinta saa kuitenkin hieman kuivahtaa ennen kastelua. Kuihtuneita kukkia kannattaa poistaa, niin se jaksaa kukkia koko kesän. Jos versot kasvavat pitkiksi ja koko kasvi näyttää ränsistyvän, versot voi leikata lyhyeksi. Se kasvaa siitä kyllä kukkivaksi.

Syksyllä liian varjoisalla paikalla lehdet saattavat saada härmää. Silloin viimeistään ne kannattaa istuttaa puutarhaan odottamaan ensi kevättä. Tarhaorvokki on nimittäin kaksivuotinen eli voi säilyä talven yli ja kukkia toisenakin kesänä. Se nähdään reilun puolen vuoden kuluttua, miten näille minun rimpsureunaisille orvokeilleni käy.

 

Aurinkoisin syysterveisin Sari

Ps. Huomenna taidankin lähteä orvokin siementen metsästykseen.

8 kommenttia

  1. Eikös olekin 🙂
   Näitä rimpsureunaisia näkee niin harvoin myynnissä, että varmimmin saa, kun kylvää itse.

 1. Orvokki taitaa olla kyllä ihan paras kesäkukka, kausi alkaa viimeistään toukokuulla ja kukkivat pakkasin asti!

  1. Näin on! Ei taida olla muita kesäkukkia, jotka kukkisivat niin pitkään. Ja kaiken lisäksi kestäisivät pienet yöhallat.
   Ei siis ihme, että orvokkeja näkee myytävän myös näin syksyllä 🙂

  1. Rimpsureunaiset orvokit ovat suloisen kauniita. Yllättävän vähän niitä näkee myynnissä taimina.

 2. Kasvatin ihan samanlaisesta pussista orvokkeja tänä keväänä ja yllätyin positiivisesti kuinka ihania niistä tulikaan. Orvokkini tosin aloittivat kukintansa vasta heinäkuussa ja eivät muistuttaneet ollenkaan pussin kuvaa, mutta ei haittaa! Olen kerännyt niiden siemeniä talteen ensi vuotta ajatellen mutta pitääkin kokeilla jospa taimet selviävät talven yli, kiitos vinkistä!

  1. Orvokeilla on yllättävän pitkä kasvatusaika. Siemenet kylvetään jo tammikuussa sisälle, jos haluaa niiden kukkivan toukokuussa.
   Näytti ihan siltä, että pihalla taivasalla olevat orvokit olivat paljon rimpsureunaisimpia kuin parvekkeen suojassa kasvavat. Minustakin jo näiden väritys oli hurjan ihana, joten loiva rimpsuisuus riitti vallan mainiosti 🙂
   Sinulla onkin jännä kokeilu niiden siementen kanssa. Nimittäin ei ole taattua, että kukista tulee samanlaisia. Kerro ihmeessä kesällä, mitä niistä tuli. Olisi jännä kuulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *