”Puutarhurin hyvänolon terassi” Ideoi terassi Asuntomessuille -kisa

0_sinisarja_terassille.jpg

Hmmm… millainen on hyväolon terassi. Siellä on ehdottomasti oltava kukkia, ja nimenomaan hyvännäköisiä ja rehevästi kasvavia. Kuvan sinisarja on näyttävä ja kaunislehtinen ilman kukkiakin. Kuva on otettu Helsingin Talvipuutarhasta. 

Pelargonit ovat mitä parhaimpia aurinkoiselle terassille, kunhan ruukku on riittävän iso. Pelargoneja on erivärisiä, kerrottu- ja yksinkertaiskukallisia ja jopa kirjavalehtisiä. Kukkien värit kannattaa valita talon ja terassin muu värimaailma huomioiden, silloin tulee harmoninen kokonaisuus. Ja on hyvä olla : )

 

Tuoksua tuomaan laittaisin ehdottomasti laventelia. Sillä on kauniin harmahtavat lehdet vielä syksylläkin. Tuoksuvat kasvit ovät tärkeitä, jotta myös hajuaistimme saa miellyttäviä tuoksuja.

 

Mehitähdet kestävät kuivuutta ja aurinkoa. Niistä saa kivoja asetelmia mataliin ruukkuihin. Pienet kivet mullan pinalla lisäävät hoidon helppoutta, ja niitä on kiva välillä hypistellä.

 

Aurinkoinen terassi talon lähellä on loistava paikka tomaatin kasvatukseen. Vielä kun laittaa ne kasvamaan altakastelukasvusäkkeihin, hoitokin helpottuu. Mikä onkaan ihanampaa, kuin poimia kypsiä ja maukkaita tomaatteja suoraan terassilaatikosta. Kuva on syksyltä viimeisistä tomaateista… siksi lehdet on tuon näköiset ; )

 

 

Koska talo ja terassi on hyvin kulmikas, ruukkujen on hyvä olla pyöreähköjä muodoiltaan. Siitä tulee tasapainoisempi ja miellytävämpi kokonaisuus. Ruukut saavat muuten olla hyvin yksinkertaiset ja hillityt. Jos asukkaat matkustelevat kesällä paljon tai muuten haluavat helppohoitoisuutta, kannattaa ruukkuihin laittaa altakastelusysteemit. 

Kalusteiksi valitsisin aidosta puusta tehdyt, sillä pinta on lämmin viileällä säällä. Sohvaryhmä voisi olla kiva lämpiminä kesäiltoina. Siinä voisi vaikka ottaa pilvisenä päivänä pienet päivätorkut. Betoninen pöytä voisi olla tosi jännä… sen pintaa on kiva tunnustella ja se on hauska kontrasti puukalusteisiin.

Lisäksi betonipinta on kaunis.

Ruokailuryhmäksi valitsisin puiset ja kotimaiset kalusteet. Tuoleissa tulee olla selkänoja, jotta niissä on mukava istua pidempäänkin. Aurinkotuolit on ihan ehdottomat, jos rakastaa aurinkoa. Nekin valitsisin puusta tehdyt, ja helposti siirrettävät.

Aurinkoisella terassilla kaipaa välillä varjostusta. Sekin on hyvä huomioida, valitsee sitten purjemaisen tai perinteisen auringonvarjon. Niiden ja kalusteiden pehmusteiden väritys kannattaa valita kokonaisuus huomioiden.

Soliseva vesiaihe ja sen ihana ilmaa viilentävä kosteus on hellepäivinä terassin tärkein juttu. Isolle terassille sellainen pitää saada !

 

Ja tietenkin aito tuli, jota voi iltamyöhään tuijotella ja tunnelmoida…. tietenkin turvallisuus huomioiden ; )

Ideoi terassi Asuntomessuille -kisa

Sain kutsun osallistua kisaan… ja pakkohan siihen oli lähteä mukaan. Eli tämä postaus on ns. kilpailutyöni. Mitäs piditte, tai millainen on sinun mielestäsi Hyvänolon terassi ?

Saimme ylläolevan materiaalin lähtötiedoiksi. Tätä Tonteri-taloa kuvataan ”Avara, valoisa ja aistikas. Talo, joka haastaa arkkitehtuurin. Tila, joka luo hyvänolontunnetta ja mielenrauhaa. Piha, jossa on tilaa hengittää ja harrastaa. Koti, jossa asuu rakkaus.”

Pohjapiirustuksesta näkee, että tontilla on erikseen kesäkeittiö, joten terassille en ajatellut grilliä. Samon pihalle näkyy suunniteltu hedelmäpuut ja kasvimaat.  

Tonteri-talo on tulevan kesän Jyväskylän asuntomessujen yksi talokohteista. Ideoi terassi Asuntomessuille -kisan järjestää Asuntomessut ja Deko-lehti. Kuulemme ja näemme kisasta lisää myöhemmin.

Edit – pääset äänestämään https://www.tabsite.com/smrt195148

Kesäisin terveisin,

Sari