Puutarhuri ruokkii jo pihan lintuja

0_puutarhuri_ruokkii_lintuja_talvella_talitiainen_ja_garden_season_iso_metallinen_siemensyottolaite.jpg

Aloitamme lintujen talviruokinnan vähitellen ja ajoissa, yleensä lokakuussa. Puutarhuri ja pihanhoitaja aloittaa siis ruokinnan aikaisemmin kuin luonnonharrastajat. Linnuista on kesällä suuri apu ötököiden syöjina, joten niitä ruokkii talvella vähän kuin kiitoksena kesän avusta… ja onhan lintujen touhuja kiva seurata ruokintapaikalla : ) 

 

Auringonkukansiemenille on oma syöttölaite… kuusitiainen selvästikin kuulee kameran piipauksen, vaikka otin nämä kuvat sisältä ikkunan läpi.

 

Uudessa metallisessa siemensyöttölaitteessa on siemenseosta….

… jossa on vehnää, ohraa, durraa ja auringonkukansiemeniä. Nyt on jännä seurata, miten durra kelpaa linnuille ja tuoko se lisää lintulajeja pihalle. Sain tämän Garden Season Siemenseoksen ja Ison metallisen siementensyöttöläitteen kokeiluun tuotteiden markkinoijalta. Kiitos heille : ) Kerron talven aikana, miten seos on kelvannut linnuille. Ainakin ensimmäisinä rohkeina siemeniä kävi syömässä sini- ja talitiaiset.

Lintujen talviruokaa:

  • sini- ja talitiaiset: auringonkukka, rikottu maapähkinä, rasvapallot
  • punatulkku: auringonkukka, kaura
  • varpunen ja pikkuvarpunen: kaura, hirssi
  • viherpeippo: auringonkukka,
  • keltasirkku: kaura, auringonkukka(kuorittu)
  • mustarastas: auringonkukka, maapähkinä
  • tikat: maapähkinä, rasvapallot
  • närhi: maapähkinä, kaura, rasvapallot
  • puhdasta hiekkaa ruoansulatukseen ja suojasäällä vettä juotavaksi

Täydennän ylläolevaa listaa, kun löydän kadottamani muistiinpanot… ne on kyllä tallella, mutta ”suursiivouksessa” ne ovat joutuneet jonnekin outoon paikkaan ; ) On paljon muutakin ruokaa, jota linnut syövät, kuten kaikki viljat, omenat yms. Linnuille annettavan ruoan pitää olla suolatonta ja pilaantumatonta. 

 

Rasvapalloteline on kanaverkon sisällä, suojassa harakoilta. Harakoita emme halua ruokkia, koska niitä on jo nyt ihan liikaa  ja ne kesällä tekivät paljon tuhoa kasvimaalla. Anteeksi vaan harakat… mutta kannattaisi käyttäytyä vähän paremmin ; )

 

Oraville on nyt vain pieni määrä rikottuja maapähkinöitä syötäväksi… ei siis varastoitavaksi maahan. Kun pakkaset saapuvat, pähkinöitä laitetaan kunnolla tarjolle. Niitä käy syömässä myös linnut. Lintujen ruokintatelineet on laitettu niin, etteivät oravat pääsen niille. (Hauska vanha juttu Pihamme orava, klik)

Sain eilen aamulla kuvan mustarastaista huurteisella nurmikolla. Mustarastaat kuuluvat niihin lintuihin, jotka syövät siemeniä maasta. Lintujen ruokintalaudoilla etenkin pikkuvarpuset tiputtavat maahan paljon siemeniä… joita sitten mustarastaat ja fasaanit syövät. Eli ruokintapaikan siemenet tulee syötyä aika tarkasti.

Ruokintapaikan puhtaus ja rotat:

Ruokintalaudat ja syöttölaitteet kannattaa pyyhkiä puhtaaksi linnunkakasta aina kun lisää niihin ruokaa. Ruokintapaikan alustaakin voi välillä siivota. 

Kun ruokkii lintuja ja oravia kannattaa tutkia maassa olevia jälkiä, siis jos on lunta. Rottien jäljet erottaa hyvin lintujen jäljistä. Ruokintapaikalla voi käydä muitakin eläimiä… jotka huomaa vain lumeen jääneistä jäljistä.

Meidän alueella ei ole rottia, mutta piharakennukseen tulee joka syksy metsähiiriä, joita pyydystämme hiirenloukuilla. Ja tänä vuonna ekan kerran Hiiren-rotanmyrkyllä lukitussa rasiassa, klik. Hiirten takia kaikki linnunruoka säilytetään sisätiloissa, ei pihavarastossa. Jos rotta ilmestyisi pihalle, niiden hävittäminen pitäisi aloittaa heti, ennen kuin ne pääsevät lisääntymään. Se olisi sitten koko asuinalueen tehoprojekti. Tavallisella omakotitaloalueella rottia on nykyään onneksi erittäin harvoin.

Sen sijaan keskikaupungilla rotat on iso ongelma. On hyvä huomioida, että taloyhtiöissä lintujen ruokinta voi olla kiellettyä, samon kaupunki voi kieltää sen omistamillaan alueilla. Mutta rotattomilla alueilla lintuja on hyvä ruokkia talviaikaan säännöllisesti. Aloitettua ruokintaa tulee jatkaa talven ajan, etenkin kovina pakkastalvina. 

 

Eilen kun otin näitä kuvia, niin huomasin lintujen käyvän vähän välilä juomassa vettä suihkualtaan ”turvalaudalta”. Se täytyykin jättää siihen talveksi, jos vaikka talvesta tuleekin leuto… täällä eteläisessä Suomessa.

 

Leppoisaa sunnuntain jatkoa !

Terkuin Sari

 

Ps. seuraavan postauksen taidankin tehdä jo Vantaan asuntomessualueelta… jännää nähdä, miltä alue näyttää : )