Pihakuulumisia heinäkuulta

0_tuoksuvat_kukat_pihalla_kuningaslilja.jpg

Kuningasliljan ekat nuput ovat avautuneet… ja illalla niistä leviää pihalle niin ihanan huumaavaa tuoksua. Rakastan näitä tuoksuvia liljoja ! Olen luullut kuningaslijojen oleva talvenarkoja, mutta näyttävät selvinneen hyvin lumettomasta viime talvesta. Voi kun tätä tuoksua saisi säilöttyä purkkiin talveksi ; ) 

 

Itse asiassa nämä kuningaslijat ovat nyt paljon komeampia kuin viime kesänä… eli selvästikin viihtyvät tuossa ryhmäruusujen ja laventelien seassa. Ne ovat nyt korkeampia ja kukkia on enemmän kussakin varressa. Kuva viime kesältä ja hoito-ohjeet Kuningaslilja – lijojen aatelia, klik.

 

Vanha ruukkuhortensia kukkii kohta. Viime talven se oli pimeässä kellarissa ja edellisen talven kompostiin haudattuna. Sille pitääkin muistaa hankkia isompi ruukku ensi kesäksi, niin ei tarvitse kastella sitä koko ajan. Viime keväänä saatu terassihortensia talvehti myös hyvin ja siinäkin on nyt nuppuja.

 

Pari vuotta vanhassa viiniköynnöksessä on ekat rypäleen alut, jee! Niistä näkee heti, että kuivuus vaivaa pihaa. Eli illalla on taas otettava juurikastelija käyttöön. Emme kastele kaikkia kasveja, se on ihan turhaa. Sen sijaan näitä satoa tuottavia kasveja on pakko kastella, koska ensin kuivuu aina se syötävä osa. Kasteltavia on myös rakkaat ryhmäruusuni… onneksi se puutarhakate vähentää kastelua huomattavasti. Samoin loistokärhöjä on kasteltava sekä uusia taimia ja uutta siirtonurmikkoa. Ja tietysti kesäkukkia : )

 

Sammakonpoikaset lähtivät suihkulähteestä reilu viikko sitten ja saatiin laitettua suihkulähdepumppu päälle. Jännä, että pienikin vesiaihe vilvoittaa näin helteillä, ja kerää pikkulintuja juomaan… ja kylpemään : )

 

Sain kuvattua ihan oudon perhosen nurmikolta. Tunnistaako kukaan, mikä perhonen tämä on ? Kukkivalla nurmikolla on nyt kukassa keltaista suikeroalpia ja lilaa niittyhumalaa… sekä apilaa ja hieman kaunokaista. 

 

Loppuviikosta aion rauhassa tarkastella pihaamme, mitä muutoksia tehdään syksyllä ja ensi keväänä. Mitään suurempaa ei ole suunnitteilla, sillä pihamme on jo vanha ja toimiva. Mutta pientä muutosta se kaipaa aika ajoin… ja nyt on paras aika tutkailla, kun alkukesä on vielä muistissa ja nyt näkee keskikesän tilanteen… ja ammattilaisena näen jo kasveista syksyn tilanteen. Ihanille ”hankintalistan” kasveillekin olisi kiva löytää sopivat paikat ja saada Kuupuutarhan viimeistely valmiiksi. Kyllä suunnittelu on siten kivaa puuhaa : )

Kuun vaiheet:

Nyt 23.-26.7 2014 on erittäin hyvä aika tuhota vesakkoa, juuriversoja, rikkaruohoja yms voimakasjuurisia, kuten tuohon sivupalkin kuukalenteriin olen merkannut. 

Kesäterkuin Sari