Piha valmistautuu talveen

0-piha-valmistautuu-talveen-perennojen-varsien-leikkaus-ruskeina

Viime yö oli yllättävän kylmä. Meilläkin alapihan nurmikko oli aamulla ihan huurteessa. Onneksi arat kriinumi ja verenpisarat olivat jo sisätiloissa talvehtimassa, ja isot pelakuuruukut katoksen suojassa. Nyt puutarhaa onkin aika alkaa valmistella talven tuloon.

Daalian talvisäilytys turpeessa…

0-piha-valmistautuu-talveen-daalian-talvisailytys-turpeessa

Tämän kuvan otin tänään, eli viime yön kylmyys ei vielä palelluttanut daalioita. Seuraavina öinä on luvassa kylmempää, jolloin varret todennäköisesti jo mustuvat. Joten ensi viikonloppuna onkin tiedossa daalian juurakoiden ylös kaivuu ja kellariin vienti.

Nyt ekaa kertaa testaan daalian talvisäilytystä turpeessa. Eli daalian juurakot peitetään kokonaan kalkitsemattomalla ja lannoittamattomalla turpeella esim. Biolan Perusturve. Kuulemma juurakot talvehtivat paremmin turpeessa, oli talvisäilytyspaikka perinteinen kellari tai koneellinen kylmiö. Tästä tulee mielenkiintoinen testaus. Kerron sitten keväällä, kuinka kävi 🙂

Perennojen varsien leikkaaminen…

0-piha-valmistautuu-talveen-perennojen-varsien-leikkaus

Kuunliljan lakastuvat lehdet ovat niin kauniita. Niitä ei edes raaski leikata heti kompostiin. Muutenkin leikkaamme perennojen varret ja lehdet syksyllä vasta kun ne ovat kunnolla kellastuneet tai ruskeat. Siten kasvit talvehtivat paremmin. Toki ne voisi leikata vasta keväälläkin, mutta me teemme sen jo syksyllä.

Kukkasipulien istutus…

0-piha-valmistautuu-talveen-sipulien-istutus

Tänään istutin tämän keisarinpikarililjan (Fritillaria imperialis) sipulin. Että sipuli voikin haista pahalle, ja haju levitä kauas! Ei mikään ihme, että sen sanotaan karkottavan myyriä 🙂 Kuvassa näkyy sipulin alapuoli, josta lähtee hyvät juuret. Istutuskuopan pohjaosiin sekoitin luujauhoa pitkävaikutteiseksi lannoitteeksi.

Tulppaanien sipulit ovat minulla vielä istuttamatta. Niillä ei ole mikään kiire. Kuun vaiheiden mukaan erityisen hyvä ajankohta siihen on 2.-7.10.2016 ja senkin jälkeen vielä viikko on kohtalaisen hyvää aikaa.

Haravointia ja nurmikon leikkaamista…

0-piha-valmistautuu-talveen-sembramannyn-neulasten-haravointi-alppiruusulle

Sembramännystä tippuu vasta nyt vanhat neulaset, siis tosi myöhään. Haravoin ne nurmikolta alppiruusuille katteeksi. Nyt pääsee paremmin leikkaamaan nurmikon. Saa nähdä, onko tämä syksyn viimeinen leikkuukerta. Nurmikkoa ei muuten kannata jättää syksyllä liian pitkäksi, se voi saada talvivaurioita. Samoin paksut kerrokset puiden lehtiä on syytä haravoida pois.

Talvisuojaturve lämpimään…

0-piha-valmistautuu-talveen-arkojen-kasvien-suojaus-talvisuojaturpeella

Viime kerrasta viisastuneena, siirsimme Puutarhan talvisuoja -säkit lämpimään varastoon odottamaan. Talvisuojaturve levitetään talvenaroille kasveille vasta, kun talvi on saapunut. Jos säkkejä säilytetään ulkona, turve jäätyy hieman kokkareiseksi. Sulana se on paljon nopeampi levittää. Kuvassa näkyvä laventeli talvehti tosi hyvin, vaikka se oli istutettu keväällä. Se oli ainut uusista laventeleista, joka talvehti… koska se sai paksuimman kerroksen Talvisuojaa.

Runkosuojat ja jänisverkot…

0-piha-valmistautuu-talveen-runkosuojat-ja-janisverkot-paikoillen

Riippahanhenpaju näytti keväällä lähtevän hitaasti kasvuun. Loppukesällä se sitten innostui, ja nyt se näyttää tältä. Sen rungon ympärille laitettiin runkosuoja jo aikaa sitten piharusakoiden ja metsäkauriiden takia. Koko riippahanhenpajun oksiston ympärille laitetaan vielä 1,5 metriä korkea kanaverkko, jotta kauriit eivät ylety popsimaan sitä talvella. Samalla suojataan nuoret hedelmäpuut, rusokirsikka ja atsalea verkolla. Homman teemme yleensä lokakuun loppupuolella.

Biojätekompostoriin talvikuiviketta…

0-piha-valmistautuu-talveen-biokompostoriin-oma-talvikuivike

Nyt kun ilmat selvästi kylmenivät, vaihdoimme biokompostorin seosaineen Talvikuivikkeeseen. Olen saanut testata sitä kaksi talvea. Tämä Biolan Talvikuivike on pitänyt kompostorin talvella paljon lämpimämpänä, mitä tavallinen kompostikuivike. Tällöin kompostori ei jäädy niin helposti, mikä on iso asia talvikompostoinnissa. Tämä tuote on loistokeksintö!

Kesäkukat talvisäilytykseen…

0-piha-valmistautuu-talveen-pelargonit-suojaan

Viimeistään huomenna pitää ottaa loputkin pelakuut sisälle talvisäilytykseen. Sen sijaan jättiverbena, suklaakosmos ja ruostekukka saavat vielä odottaa, daalioiden kera.

Tässä vielä talvisäilytysohjeita:

 

Olen saanut Biolanin Perusturpeen, Puutarhan talvisuojan ja Talvikuivikkeen Biolanilta testaukseen. Iso kiitos heille!

 

Syysterveisin Sari

 

8 kommenttia

 1. Yöt ovat selvästi kylmentyneet ja pakkanenkin on jättänyt jälkiään kesäkukkiin, olemme saaneet nauttia todella pitkään kukinnasta, mutta nyt pitää valmistautua talveenkin. Minulla on niin upeat begoniat ja haluaisin talvettaa ne. Miten talvetan begonian mukuloita?

  1. Nyt on myös ollut upeita syysvärityksiä, tosin tuuli vei osan jo alas. Näin se syksy etenee, ja talvi pikku hiljaa lähestyy 🙂
   Mukulabegoniat voi talvettaa kellarissa, turpeessa. Siis lannoittamattomassa ja kalkitsemattomassa turpeessa. Versojen annetaan tietysti ensin kuivua ja sen jälkeen versot leikataan pois. Onnistuin kerran säilyttämään yhden ihan omassa ruukussaankin kellarissa.
   Muita begonioita voi koettaa talvettaa viileässä (n. +15 astetta) ja valoisassa tilassa. Kastelun kanssa saa silloin olla tarkka, ettei kastele liikaa. Begonian juuret ovat aika herkät.

 2. Kiinnostava kokeilu tuo turpeessa säilyttäminen.

  Minulle kävi keisarinpikarinliljojen kanssa niin, että ne selvisivät hienosti talvesta, mutta kun nuput lähtivät kasvamaan, joku lintu oli käynyt nokkimassa ne kokonaan irti. En tiedä miksi.

  1. Tähän asti olen talvettanut kaikki ilman turvetta, joten odotan nyt oikein innolla, että pakkanen palelluttaisi daaliat 😉
   Olen välillä miettinyt samaa, eli mikä ihme nupuissa kiehtoo lintuja. Näkeeköhän lintu ne munina tai isoina toukkina, tai sitten hedelminä. Jotenkin tuntuis loogiselta, että nokkivat vain ruokaa.

 3. Kiitos talvisäilytysohjeista! Koitan onneani pikkutaimista kasvattamani verenpisaran sekä upeimman enkelinsilmäpelargoniani suhteen ,molemmat ovat kukkineet kauniisti keväästä syksyyn ,enkä haluaisi niistä luopua 🙂 .Pitänee muistaa suojata keväällä istutetun helmipensaan runko verkolla ,ettei piharusakko käy maistelemassa.

  1. Aina kannattaa kokeilla kasvien talvetusta! Välillä se on yllättävän helppoa vähän huonommissakin talvetusoloissa. Tärkeää on muistaa verenpisaran kanssa ettei kastele kerralla liikaa, ja ettei päästä multaa ihan kuivaksi.
   Pidetään peukkuja, että talvetus onnistuu 🙂
   Helmipensas kannattaa ehdottomasti suojata rusakoilta, sillä sehän kukkii edellisen vuoden versoihin. Ja jos rusakko syö oksat… kukinta jää siltä keväältä väliin.

 4. Minä olen talvettanut todella vanhat, vanhakantaiset daaliani ongelmitta noin kymmen asteisessa autotallissa jo vuosikaudet ilman mitään seosaineita. Mielenkiintoista kuulla jatkossa onko turpeessa talvetus kenties parempi vaihtoehto.

  1. Itsekin odotan todella innoissani, että pääsen kokeilemaan turpeessa talvetusta. Meidän vanha kellari on hieman kostea, ja siellä on tähän asti vanhojen oranssien daalioiden talvetus onnistunut ongelmitta. Jonain talvena muutama juuri on mädäntynyt. Nyt onkin jännä nähdä keväällä, onko juurakoissa eroa, kun ne on säilytetty turpeessa ja ilman turvetta. Pääsen myös kokeilemaan koneellisessa kylmiössä talvetusta.
   Nyt täällä malttamattomasti odottelen hallaöitä, jotta daaliat pääsisi nostamaan kellariin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *