Pelargonin kevätleikkaus

0_pelargonien_kevatleikkaus_ja_pistokkaat_marbacka_tulpan_kukka.jpg

Tänään leikkasin ikkunalla säilytetyt vanhat pelargonit, olivatkin jo aika tavalla kasvattaneet uutta kasvua. Ne kaikki ovat erikoispelargoneja, tavalliset pelargonit ovat edelleen kellarissa. Yksi rakkaimmista pelargoneistani on kuvan `Mårbacka Tulpan`. Kuva on kesältä. Se on niin suloinen, että otin siitä nyt uusia pistokkaita. 

Kuusivuotias `Mårbacka Tulpan`näytti tältä ennen leikkaamista….

 

… ja leikkaamisen jälkeen tältä. Koska sen versot ovat vanhat ja puumaiset, en uskaltanut lyhentää niitä rajusti. Jokaiseen versoon jäi ainakin yksi vihreä lehti. Nämä ns. erikoispelargonit eivät kestä rajuja leikkamisia yhtä hyvin kuin tavalliset pelargonit.

 

`Mary` ennen leikkaamista…

… ja leikkaamisen jälkeen. Se oli kasvattanut yhden voimakkaan verson, jonka lyhensin reippaasti. Kuvassa vasemmalla näkyy sen tynkä. Näin siitä tuli tasapainoisemman näköinen.

Pelargonin leikkaus keväällä:

Ensin poistetaan kaikki kuivat ja keltaiset lehdet yms. Sen jälkeen lyhennetään versoja reippaasti, jotta uusi kasvu olisi tukevaa ja pelargonista ei kasvaisi isokokoista. Jos haluaa leveän ja korkean, niin silloin ei versoja leikata.

Kellarissa talvetetut pelargonit otetaan ensin valoon vihertymään. Vihertymisen jälkeen ne vasta leikataan, kun nähdään miten hyvin oksat ovat talvehtineet. Osa lajikkeista kestää rajun leikkauksen alhaalta, osa taas kuolisi siihen, joten ne leikataan niin, että versoon jää ainakin yksi vihreä lehti.

Leikkaamisen jälkeen pelargoneille voikin vaihtaa uuden mullan. Postaus Pelargonin talvisäilytys, klik

Edit – Vanha postaus Pelargonien mullanvaihto ja leikkaus, klik

 

Pelargonin pistokkaat:

Leikatuista versojen latvoista saa hyviä pistokkaita. Kuvassa ihanteellinen pistokas eli siinä on 1-2 lehteä jäljellä ja niiden alapuolella on kohta, missä on myös ollut lehdet. Uudet juuret kasvat noista lehtien kohdista…. siis joista lehdet on poistettu.

Sitten pistoka laitetaan multaa, niin että alempi ”lehtien kohta” on mullan sisällä ja jäjelle jätetyt lehdet ovat mullan yläpuolella. Seuraavaksi kastellaan ja pistokasruukku peitetaan läpinäkyvällä muovilla, jossa on pienet ilmareiät.

Ilmava taimi- tai kylvömulta on parasta pelargonien pistokkaille. Nyt käytin tavallista multaa, johon sekoitin hieman perliittiä.

 

Kotiblogit lehti…

Eilen ilmestyi Kotiblogit-lehti ja siellä on Sarin puutarhat 🙂

 

Mukavaa viikonloppua !

Terkuin Sari

PS. Tänään alkoi hyvä ajankohta kylvää, istuttaa ja vaihtaa multa kukille ja viherkasveille. Esikasvatettavien siementen kylvöajat, klik.

PPS. Laitan tänne arvonnan lähipäivinä… kunhan saan nyt ensin vaihdettua näille pelargoneille mullat. Ja sisäkukistakin muutama jo kaipalee isompaa ruukkua. Esikon ehdinkin jo kylvää ja odottelee tuossa pöydän kulmalla muutaman päivän, ennen kuin pääsee kellariin kylmäkäsittelyyn. Kevätpuuhia… ihanaa !