Orkidean ”mullanvaihto” kätevästi

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvualustan vaihto, perhosorkidea

Taas oli aika vaihtaa orkideoille uusi kasvualusta, sillä edellisestä kerrasta on jo useampi vuosi. Toisekseen nyt oli senkin suhteen hyvä ajankohta, että kumpikaan ei enää kukkinut. Sen sijaan tälle uudelle perhosorkidealle en uskaltanut vaihtaa kasvualustaa, koska se kukkii nyt komeimmillaan. Kukkien väritys on niin kaunis lämpimän oranssiin vivahtava, yksi trendiväreistä muuten 🙂

Orkideoille on oma kasvualusta…

Erilaisille orkideoille on hieman erilainen kasvualusta. Joillekin pitää olla hyvin ilmava, melkein pelkästään kaarnanpaloja. Ja toisille orkideoille taas laitetaan puolet kosteutta sitovaa turvetta. Eli sama seossuhde ei sovi kaikille orkideoille.

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvualustan vaihto, Biolan Orkidean kasvualusta

Sen takia tämä Biolanin Orkidea kasvualusta -pakkaus on todella kätevä. Siinä on omiin pusseihin laitettu lämpökäsitelty männynkuori, karkea turve, lehtipuuhiili ja perliitti. Pakkauksessa on ohjelehtinen, jossa on sekoitussuhteet suosituimmille orkideoille. Pakkaus on näköjään uusittu, ennen se oli tummempi, kuten alla näkyy.

Sain Orkidea kasvualustat Biolanilta. Kiitos taas heille!

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvualustan vaihto, Biolan Orkidean kasvualusta tee seos

Sekoitan ainekset pieninä erinä kipossa. Puolen desin mitta on aika kätevä.

Puikkokämmekälle…

0 Orkidealle mullanvaihto eli kavualustan vaihto, puikkokämmekkä Dendrobium juuret, ennen kasvualustan vaihtoa

Tällaiset juuret oli vanhalla puikkokämmekällä (Dendrobium).  Poistin varovasti vanhaa kasvualustaa juurten välistä. Lopuksi huljuttelin juuria vesiastiassakin, jotta vanhat murenatkin saisi pois juurten seasta.

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvualustan vaihto, puikkokämmekkä Dendrobium juuret pesty, ennen kasvualustan vaihtoa

Tältä juuret näyttivät pesun jälkeen 🙂

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvulaustan vaihto, puikkokämmekkä Dendrobium juuret, istutus

Sitten asettelin puikkokämmekän vanhaan, hyvin pestyyn, ruukkuunsa. Ruokalusikalla sai kasvualustaseosta ujutettua ruukun ja juurten väliin. Aika taitelu oli, että juurten sekaankin sai murenaa. Auttoi, kun välillä kevyesti kopautti ruukkua pöytään. Toinen konsti oli, että lusikan varrella tökkii ja heiluttelee juuripaakkua. Juuria pitää tietenkin varoa.

Lasikuvun orkidealle…

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvualustan vaihto, Howeara orkidea, ennen kasvualustan vaihtoa

Lasikuvun onnellinen orkidea (Howeara, jolla ei ole vielä suomenkielistä nimeä) vanhassa ruukussa. Kuvasta näkyy, että orkidea ei voi hyvin, koska sen varsimukulat ovat menneet uurteisiksi. Joten päätin vaihtaa sille umpinaisen ruukun. Saa nähdä, auttaako.

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvualustan vaihto, Howeara orkidea, ostotaimelle uusi orkidean kasvualusta

Howearan juurten sisällä oli vielä sammalpallo, joka on laitettu lisäysvaiheessa viljelmällä. Se on kuvassa sormien välissä. Otin sammalen pois, kuten muunkin vanhan kasvualustan. Tämä on sen verran harvinainen orkidea meillä, että ohjeessa sitä ei mainittu. Päättelin sen kaipaavan aika ilmavaa kasvualustaa, joten tein sille seoksen männynkuoresta ja perliitistä. Turvetta tuli vain ihan vähän.

0 Orkidealle mullanvaihto eli kasvualustan vaihto, Howeara orkidea kasvualustan vaihdon jälkeen

Lopuksi orkidea pääsi onnellisesti takaisin lasikuvun sisälle.

Orkidean jatkohoito…

Kaikkia kolmea orkideaani kastelen kerran viikossa lannoitevedellä. Ehdottomasti kannattaa käyttää orkideoille suunniteltua lannoitetta. Lisää ohjeita vanhemmasta postauksesta Orkidean lannoitus ja hoito, klik

 

Nyt sitten jään odottelemaan, milloin puikkokämmekkä tekee nuppuvarret. Sehän kukkii yleensä jouluna. Ja todennäköisesti myös perhosorkidea jaksaa kukkia pitkään, sillä se pääsee hyvin valoisalle ikkunalle. Aiemmin sillä ikkunalla perhosorkideat kukkivat aina talviaikaan. Mutta tuo Howeara on minulle ihan uusi mysteeri. Ei pienintäkään hajua, kukkiiko se edes uudelleen kotioloissa. Taas uutta jännitystä 🙂

Aurinkoisin terveisin,

Sari

 

8 kommenttia

 1. Perhoskämmekät ovat niin ihania ja kukkivat todella pitkään. Tuokin oranssi on niin upean värinen. Aikas mielenkiintoinen tapaus tuo howeara, mistä sellaisen löydön olet saanutkaan?

  1. Ja harvaa ruukkukukkaa on myynnissä läpi vuoden, kuten perhoskämmekkää. Se käy myös joulukukkana… siis aivan ihana 🙂
   Sain Howearan Huiskulan tukusta, eli sitä oli silloin myynnissä kukkamyymälöissä ympäri Suomea. Keväällä näkee myymälöissä orkideaviikkoja, ja silloin kannattaa mennä ostoksille, koska valikoimassa on juuri näitä vähän harvinaisempiakin. Ja silloin tekee todellisia löytöjä 🙂

 2. Hei!
  Olen ihastunut orkideoihin ja sainhan sun arpajaisista lannoitteenkin, Kiitos! Olen onnistunut kukittamaan uudelleen vaalean ja tummanpunaisen perhosorkidean.
  Uudelleen olen ruukuttanut omatekemään kasvualustaan pari orkideaa, eli männynkuorta, hiiltä ja vähän turvetta metsästä, tietysti kuumennettuna. Mutta ruukut? En saa kasvia irti entisestä ruukusta, vaan ne pitää leikata. En halua ostaa kalliita orkidearuukkuja. Sitten olen istuttanut tavalliseen muoviruukkuun. Mistä saisi läpinäkyviä muoviruukkuja?

  1. Kiva kuulla, että lannoitepurkki on käytössä 🙂
   Monet pitävät läpinäkyvässä muoviruukussa olevat perhosorkideat suojaruukuissa, joissa juuret eivät saa valoa. Ja muistan kuulleenikin orkideaharrastajilta, että perhosorkidea pärjää loistavasti tavallisessa ruukussa. Niihin voi vaikka laittaa sivulle lisää reikiä ja nostaa joillain ruukku ylös aluslautaselta, jotta vesi ei jää seisomaan ruukkuun.
   Läpinäkyvän ruukun etuna pidetään sitä, että juuret näkyvät, koska niiden väristä voi päätellä kastelutarpeen.
   Läpinäkyviä muovi- ja lasiruukkuja on myynnissä isoissa puutarhamyymälöissä. Niistäkin kannattaa tutkia se, että vesi ei jää seisomaan ruukkuun. Muuten ne ovat huonoja orkideoille, vaikka nimi olisikin orkidearuukku 😉

  1. Ole hyvä Sussi 🙂
   Just tänään kastelin orkideat, orkidealannoitevedellä
   Ja varmaan jo viikonloppuna pitää järjestellä työhuone niin, että uusi orkidea pääsee arvoiseensa paikkaan. Se on niiiiin ihanan värinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *