Luonnonkiviä pihakiveykseksi… uudellakin tavalla

0_ylijaamakivet_pihakiveys.jpg

Luonnonkivet on niin upeita, että ne kannattaa hyödyntää pihalla. Yllä oleva kuva on meidän pihalta. Nuo kivilaatat ovat todennäköisesti talon paikalta rajäytettyä kalliota. Sillon 50 vuotta sitten on kaikki materiaalit hyödynnetty tarkkaan, ja osasta tehty pihakiveys. 

Käväisin tällä viikolla Tammisaaressa ystäväni luona… ja ihailin heidän rapun edustaansa. Siinä oli vanhojen betonilaattojen väleihin laitettu pyöreitä luonnonkiviä. Tosi kaunis kokonaisuus.

 

Nämä loput kuvat ovatkin sitten Lappeenrannan loma-asuntomessuilta. Minua viehätti tämä kiveys, joka on tehty siivuiksi sahatuista luonnonkivistä. Kuulemma tämä kivikoko ei käy muuhun eli jää sorakuopalle käyttämättömänä. Kiveyksen pinta oli tosi tasainen, mitä ei saa pyöreillä luonnonkivillä. Näitä kiviä jälleenjalostaa Pelkkakivi Oy. Ja olihan heillä tietysti kivien pyöreätkin siivut, kuten alla olevasta kuvasta näkyy ; )

 

Näin hurjan iso kivilevy olisi tosi komea pihalla, etenkin kun kivi oli spektroliittia. Ihania nuo sinivihreänkellertävät läiskät, jotka näkyivät auringon valon osuessa niihin tietystä suunnasta… tai kun itse liikkui kiven ympärillä ; )

 

Yllä olevat laatatkin taisivat olla spektroliittia, tosin vähän eri pintakäsittelyllä ; ) Nämä uurteiset kivilevyt ovat kivilouhimoilta tulevaa sivukiveä eli ”jätekiveä”. Näin uurteiset kivet olisivat erittäin hyviä luiskaan tms. missä tarvitaan jalan alle pitoa. On kyllä hyvä muistaa, että kaikki näin isot kivilevyt painavat paljon… ja kuljetus hoituu kuorma-autolla, jossa on nostolaitte. Ja pihallakin ne siirretään paikalleen konevoimin.

Isot kivilaatat löytyivät messujen Kiviklusterin näyttelyalueelta, salpalinjan kivien vierestä. Ymmärsin, että näitä sivukiviä voi tiedustella suoraan kivilouhimoilta… jos siis nyt joku innoistui niistä : )