Lintujen ruokintaa, ja rotta

0_lintujen_talviruokinta_tammikuu_pikkuvarpuset.jpg

Aivan ihanaa seurata näitä lintuja ja oravia. Tänään sain jopa kuvattua päivänvalossa niitä pitkästä aikaa. Ne syövät nopeasti pienen ruokintamökin tyhjäksi, ja auringonkukan siemeniä saa lisätä joka päivä, joskus jopa kolme kertaa päivässä. Ruokintaa aiomme jatkaa tunnollisesti kevääseen asti, kuten joka vuosi aiemminkin.

 

Punarinta on saapunut syömään…. muuttavat muuten yleensä talveksi Välimeren alueelle. On se hyvä, että on löytänyt tämän meidän ruokintapaikan, niin ei kuole nälkään.

 

Kuvan rouva mustarastas on pihamme vakituinen asukki herra mustarastaan kanssa. 

 

Tämä ruokintapaikka on selvästi suosituin, varmaankin sen takia, että se on niin suojainen. Linnut ovat usein pensaan sisällä syömässä jyviä. Ruokintalauta on ihan kuvan keskellä.

 

Lintujen rasvapallot on kanaverkon suojassa, jotta harakat ei pääse niihin käsiksi. Linnut oppivat heti menemään verkon sisälle, ja sieltä pois. Kuva on otettu ennen lumia, koska tänään en saanut siitä hyvää kuvaa.

 

Tämä orava oli taas ujolla päällä. Heti kun otin kameran esiin, se pakeni oravien ruokintapaikasta. Sain sentään otettua siitä kuvan ; )

 

Rotta…iik!

Joulun aikaan naapuri kertoi nähneensä rotan yhdellä naapuruston pihalla. Seuraavana päivänä meidän vanhan piharakennuksen ympärillä oli oudot jäljet lumessa…  rotan jäljet. Se selvästi haki pääsyä suojaan. Välittömästi kyhäsimme sille uudelle rotanmyrkylle laatikon ja laitoimme sen piharakennukseen. Se kun on osittain maalattiainen, niin sinne on rotan helppo päästä. Ensimmäinen myrkkysyötti syötiin heti, ja laitoimme toisen, sekä vanhan rotanloukun. Rotan jäljet näkyivät hyvin lumessa, joten oli helppo seurata sen kulkureittejä. Parin päivän päästä jälkiä ei enää näkynyt ja rotanloukun juustopalakin oli täysin koskematon. Taisi rotanmyrkky tehota. MIstäköhän se rotta oikein tuli… täällä omakotialueella ei ole ollut rottia ”miesmuistiin”. Noin parin kilometrin päässä on kyllä maatiloja ja vastaavia. Oli kyllä onni, että oli sitä rotan/hiirenmyrkkyä kotona. Silloin kaupat olivat nimittäin kiinni.

Mielenkiintoista tässä oli se, että rotta ei ollut käynyt näiden lintujen ruokintapaikkojen luona, vaan se oli pysytellyt piharakennuksen ympärillä. Yhden oravien kätkökohdan se oli pihalta löytänyt, mutta sekin oli reilun metrin päässä piharakennuksesta. Kerron tämän rottajutun siksikin, kun monet tuntuvat pelkäävän lintujen ruokinnan houkuttelevan rottia. Meillä se rotta oli ensin nähty pihoilla, joissa ei ruokita lintuja. Ja meidän pihalla se rotta ei ollut käynyt lintujen ruokintapaikoilla.

Eri asia on, jos alueella on rottayhdyskunta. Silloin lintujen ruokinta kannattakin harkita tarkkaan, ja se pitää olla todella hyvin toteutettu, etteivät rotat pääse syömään siihen.

 

Nyt vaan tässä toivon, että ”sieltä jostain” ei tule lisää rottia…. vaikka ei se haittaisi, onhan meillä valpas naapuri ja torjuntavälineet nyt käden ulottuvilla ; )

 

Ihania tulppaaneja… viime kevään messuilta! Lisäsin Puutarhamessut ja -tapahtumat 2015 listalle uusia tapahtumia.

 

Mukavaa viikon jatkoa !

Terkuin Sari