Liljojen ja hyasinttien sipulien istutusta sekä muita pihahommia

0_liljojen_ja_hyasintin_sipuleiden_istutus_terassihortensian_ja_syyssyrikan_leikkaus_jouluruusut_kukkivat.jpg

Valkokukalliset jouluruusut kukkivat kauniisti, sen sijaan punertavat ovat vielä nupussa. Oli kiva taas olla pihahommissa ja samalla ihailla kevätkukkien loistoa. Vihdoinkin pääsi myös istuttamaan liljojen sipulit ja joululta säilyneet hyasintit. Nyt nimittäin kuun vaihe on hyvä koristekasvien istutukseen ja kylvöön. 

Kastelin ensin liljojen sipulien juuret, sitten istutin ne muhevaan multaan. Rakastan liljoja (Lilium), etenkin tuoksuvia… joten niitä pitää olla monessa kohtaa. Sain Korpikangas Siemen-Fröltä puuliljojen ja orkidealiljan sipulit, ja tietysti niiden kukat ovat tuoksuvia. Sipuleita on säilytetty pimeässä ja viileässä, sen sijaan kuvan liljan sipuli on ostettu nyt marketista. Siinä oli tosi pitkä verson alku, jota piti varoa, ettei se vaan vioitu istutuksessa. Puuliljat ja orkidealilja kukkivat heinä-elokuussa… oikein innolla odotan niiden huumaavaa tuoksua. 

 

Jouluiset hyasintit pääsivät myös pihalle kunnon multaan. Nekin ovat olleet viileässä ja pimeässä… poissa silmistä. Istutussyvyys tavallisille sipulikukille on se tuttu ohje: multaa pitää tulla sipulin päälle ainakin ”2 x sipulin korkeus” . Varmaan ensi viikolla istututan ruukuista maahan jo kukkineet helmililjat ja krookukset. Sama istutusohje pätee niillekin.

 

Tänään otettu kuva vanhasta jouluhyasintistä ja pienistä skilloista eli idänsinililjoista. Eli vanhat jouluhyasintin sipulit kannattaa istuttaa pihalle : )

Pensaiden kevyt leikkaus…

Leikkasin tänään kellarissa talvetetun syyssyrikän (Buddleja). Pensas on jo aika isokokoinen, eikä sitä nytkään raaskinut leikata pienemmäksi. Poistin vain kuivat ja heikkokasvuiset versojen osat.

 

Samoin vanha ruukkuhortensia sai siistimisleikkauksen eli kuivat ja heikosti kasvavat oksien osat poistettiin. Samalla kasvit kasteltiin. Ruukkuhortensiat ja syyssyrikät ovat olleet ulkona varjossa totuttelemassa ulkoilmaan. Niitä ei ihan vielä uskalla siirtää täyteen aurinkoon, vaan vähitellen ne totutellaan aurinkoisempaan paikkaan. Jos sääennusteessa luvataan yöpakkasia, ne otetaan autotalliin yöksi.

Lannoitus…

Kasvit ja nurmikko lannoitetaan, kun ne kasvavat jo kunnolla. Liian aikaisin annettu lannoite, voi huuhtoutua pohjavesiin, ojiin ja vesistöihin. Taidan lannoittaa parin viikon päästä 4.5. tai sen jälkeen, silloin kuun vaihekin on ihanteellinen. Silloin myös levitän ne mykorritsa-tuotteet… mitä jännityksellä odottelen. 

Vettä eläimille…

Pihan eläimille saa jo laittaa vettä juotavaksi, ainakin orava ja linnut näyttivät tänään käyvän useamman kerran juomassa suihkulähteessä. ”Puutarha-apulainen” on tehnyt uudet pelastusportaat altaaseen. Laitan kuvan niistä myöhemmin tänne. Pelastusportaiden ideana on se, että veteen pudonnut orava, lintu tai siili pääsee portaita pitkin turvaan.

 

Mukavaa viikon alkua !

Terkuin Sari