Kuun vaiheet puutarhanhoidossa

0_kuun_vaiheet_puutarhassa_ekat_orvokit.jpg

Kuun vaiheiden hyödyntämisestä puutarhanhoidossa olen kirjoitellut jo monessa postauksessa. Ajattelin laittaa nyt tänne pienen koosteen kuun vaiheista puutarhan hoitotoimissa. Sillä oikean ajankohdan valinta, varmistaa toivotun lopputuloksen. Ostin tänään muuten meidän torilta ekat orvokit, jeee!   

Siementen kylvöt ja mukuloiden istuttamiset:

Kukat, tomaatit ja muut ”maanpääliset” kasvit kylvetään ja istutetaan kasvavan kuun aikaan. Eli seuraavaksi 31.3.- 14.4.2014, kuten tuossa sivupalkin Kuukalenterissa on merkattuna.

Sen sijaan porkkanat, peruna ja muut maan alle satoa tekevät kylvetään ja istutetaan vähenevän kuun aikaan, sen ekalla viikolla. 

 

Kukkien mullanvaihto ja taimien istutus:

Kasvava kuu on paras aika vaihtaa sisäkukille multa ja istuttaa kasveja, myös ulos. 

 

Kastelu:

Sisäkukkia ja puutarhan kasveja kannattaa kastella lehtipäivinä. Niitä ei kannata kastella kukkapäivinä, sillä silloin kasteltuihin kasveihin tulee helpommin kirvoja ja muita ötököitä. Sivupalkin Kuukalenteriin laitan aina nämä Kastele ja Älä kastele -päivät. Ne löytyvät myös Wanhan ajan Kuukalenterista. Tällä kastelutavalla olen saanut häädettyä kirvat isosta lankaköynnöksetä. Ja olen saanut melkein kaikki mahdolliset ötökät viherkasveihini tänä talvena, kun lipsuin tästä kuun vaiheiden mukaan kastelusta… no, tulipahan tämäkin testattua ; )

Postaus Kastele ja älä kastele … vältät ötökät, klik

 

Lannoitus ja kalkitus:

Puutarha lannoitetaan ja kalkitaan täydenkuun tai vähenevän kuun aikaan. Myös syyslannoitus ja kompostien hoito tehdään vähenevän kuun aikaan.

Rikkaruohojen kitkentä:

Vähenevä kuu sopii myös rikkaruohojen kitkentään. Se on yllättävää, miten silloin on paljon helpompaa saada rikkaruohot juurineen maasta. Tämän on jo monet kokeneet loistavaksi niksiksi säästää aikaa, kun rikkaruohot lähtevät kerralla pois. Parhaat päivät vähenevällä kuulla on ns. viimeiset päivät eli hävityspäivät… kolme päivää ennen uuttakuuta.

Suuri kitkentäpäivä 18.6 on melkeinpä juhlahetki puutarhurille… rikkaruohojen juuret lähtevät erityisen hyvin, mutta vain aamupäivällä. Eli ei silloinkaan tarvitse raataa koko päivää. Itse asiassa suurena kitkentäpäivänä kitkeminen ei ole raadantaa, koska kitkeminen sujuu niin helposti ja kevyesti. Kannattaa kokeilla ; )

Omenapuiden leikkaus:

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaaminen on hyvä tehdä täydenkuun jälkeisellä viikolla. Leikattiin ne sitten keväällä tai elokuussa. Näin vesiversojen muodostus jää pienemmäksi. Postaus puiden kaatoajoista, klik.

Muutama tärkeä asia:

Tiivistin tähän postaukseen tärkeimmät asiat. Joillakin kasveilla on kuitenkin näistä poikkeavia ajankohtia kuten salaatin kylvöajankohta vähenevällä kuulla. Ja aina tulee ottaa huomioon kasvin kannalta paras ajankohta hoitotoimelle. Esimerkiksi omenapuut leikataan ennen kuin niiden silmut puhkeavat lehtien aluiksi. Myös sadonkorjuulle, pihalaatoitusten teolle yms. on omat ajankohtansa.

Yleensä kuun vaihe (kasvava kuu, täysikuu…) on etusijalla hoitotoimen ajankohtaa valittaessa. Sen jälkeen vasta tutkitaan ns. eläinradan merkkejä (vaaka-kukkapäivä, rapu-lehtipäivä), ja sen jälkeen kuun liikettä ratatasossa. Voi kuulostaa vaikealta… siksi pidänkin Kuun vaiheet puutarhassa -kursseja. Kurssikalenteri, klik.

Kaikki blogipostaukset, joissa on käsitelty kuun vaiheita löytyy tästä.

Olisi tosi kiva kuulla, miten olette näitä kuun vaiheta hyödyntänyt puutarhassa ? Ja onko ne toimineet vai onko tämä vain jotain vanhaa perinnetietoa, joka ei nykyaikana enää päde ?

 

Messuja

Piha & Puutarha -messut Turun messukeskuksessa on tänä viikonloppuna 28.-30.3.2014. Olen siellä perjantaina ja pidän luennon Fengshui puutarhassa… ihan tässä vaan vielä muistuttelen : ) Muita kevään Puutarhamessuja ja -tapahtumia 2014 klik

 

.

Kevään kukkia

Nyt parvekkeella tuoksuu itsekasvatetut hyasintit ja nuo uudet orvokit… ja kevätesikot. Pihalla on hieman lisää krookuksia kukassa… vielä odotellaan muiden nuppujen avautumista… ihanaa  : )

 

Kevätterkuin Sari

.