Kukkia, ja syyssyrikkä talvisäilytykseen

0-syyssyrikan-kaivuu-kellariin-ihanat-rimpsureunaiset-tarhaorvokit-kukkii-vielakin

Ihanasti pihalla kukkii vielä monet perennat ja kesäkukat, vaikka ollaan jo lokakuun puolella. Näin on tietenkin joka syksy, sillä olenhan suunnitellut pihan. Syksyn myöhäisimpiä kukkijoita pidetään erityisen tärkeänä myös puutarha fengshuissa. Kuvan rimpsureunaiset syysorvokit eli tarhaorvokit kukkivat myös edelleen.  On ne niin suloisia!

Auringonkukkia linnuille…

0-syyssyrikan-kaivuu-kellariin-auringonkukat-kukkii-vielakin-lokakuussa

Auringonkukat ovat innostuneet kukkimaan, kun etanat eivät enää syksyllä ole riesana. Nämä saavat jäädä talveksi pystyyn lintujen ruoaksi. Tosin siemeniä ehtii kehittyä vain muutamaan kukkaan.

Syyssyrikkä eli Buddleja talvisäilytykseen…

0-syyssyrikan-kaivuu-kellariin-valkea-buddleja-kukkapenkissa

Valkoinen syyssyrikkä kasvaa kesät kukkapenkissä, tarhakurjenmiekkojen takana. Tänään oli niin hyvä ilma tehdä pihahommia, että syrikät kaivettiin jo ylös maasta.

0-syyssyrikan-kaivuu-kellariin-valkea-buddleja-lapiolla-ylos

Ronskisti vaan lapiolla.

0-syyssyrikan-kaivuu-kellariin-valkea-buddleja-lapiolla-nostettu-ylos

Sillä on aika pienet juuret, onneksi 🙂

0-syyssyrikan-kaivuu-kellariin-valkea-buddleja-saavissa-talvisailoon

Juuripaakku ”istutettiin” saaviin ja kasteltiin hyvin.

0-syyssyrikan-kaivuu-kellariin-valkea-buddleja-saavissa-talvisailoon-kellariin

Tänä kesänä tämä valkea syyssyrikkä kasvoi todella hyvin, jopa niin hyvin, ettei se mahdu matalaan kellariin. Joten sitä täytynee leikata vähän pienemmäksi.

Kesäkukkien talvisäilytysohjeita:

 

Meillä on vielä jättiverbenat, suklaakosmos, gladiolukset, ruostekukat ja daaliat maassa. Ne kukkivat edelleen. Odottelemme siis, että pakkaset palelluttavat niiden varret, ennen kuin nostamme ne kellariin talvehtimaan. Aika jännästi kurpitsatkin ovat vielä ihan hyvän näköisiä, vaikka muutamana aamuna nurmikko on ollut ihan kuurassa.

Ensi viikolle onkin luvassa kunnon pakkasöitä, joten ehkä ensi viikonloppuna on aika nostaa loputkin talvetettavat kellariin.

 

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

 

6 kommenttia

 1. Nuo orvokit ovat niin kauniita ja jaksavat vieläkin kukkia. Voih, syyssyrikkä pitää ilmeisesti talvettaa, taidan luopua sen haaveilusta. Sinullapa onkin vielä paljon kukkia, meillä pakkasherra kävi mustuttamassa viimeisetkin kukat ja nyt voin vihdoinkin hankkia callunoita 😊

  1. Syyssyrikkä on tosi talvenarka. Ainakin sen versot paleltuvat maata myöden, tosin se ei haittaa kukintaa, sillä kukat tulevat uusiin versoihin. Mutta olen kuullut niin monelta syyssyrikän totaalisesta kuolemisesta, että siirrämme ne suosiolla kellariin talvehtimaan.
   Meillä on jopa begoniat kukkivia pihalla. Yläpihalle ei halla ole vielä osunut, mutta ensi viikolla taitaa kyllä tulla kunnon pakkasyö.
   Callunat ovatkin siitä kivoja, että kestävät kauniina kevääseen asti.

 2. Minulla syrikkä kesti pihalla lumitalven, mutta seuraavaa vähälumista talvea ei. Harmittaa aina, ettei minulla ole kasveille talvehdittamispaikkaa.

  1. Suojasitko sen talvisuojaturpeella? Nimittäin yksi uusi laventeli 12:sta säilyi viime talven elossa, kun suojasin sen paksulla kerroksella talvisuojaturvetta. Muille uusille laventeleille en laittanut sitä ollenkaan tai ihan vähän. Tämän kokemuksen perusteella talvisuojaturpeesta voisi hyvinkin olla apua myös syyssyrikän talvenkestoon. Itseasiassa sitä pitäisi melkein kokeilla itsekin 🙂

 3. Siemenestä kasvattamani syrikät kestivät maassa kolme talvea, mutta talvi 2015-2016 vei ne lopulta. Ensimmäiset kaksi talvea kuljetin niitä mökin kellariin talvisuojaan, mutta päätin sitten kokeilla, josko ne kestäisivät maassa Hämeenlinnan korkeudella kuivahkolla talon eteläseinustalla. Peittelin pensaat kuuliaisesti runsaalla sembramännyn neulaskatteella pakkasten alettua joulukuussa ja pöyhin madaltunutta kasaa vielä huhtikuussa paremmin suojaksi. No, ei auttanut.

  Viime kesänä ostin tilalle uudet jo kesäkuussa kukintansa aloittaneet taimet. Ne oli varmaakin käsitelty hormoneilla, koska eivät kasvaneet kesän aikana juuri korkeutta, ja jäivät puolen metrin korkuisiksi. Vein matalat pensaat muutama viikko sitten talveksi suojaa kellariin.

  1. Kiva kuulla kokemuksiasi!
   Itse en vieläkään ole uskaltanut jättää syriköita talveksi maahan. Ne on nyt kellarissa, ja se lienee niiden varmin talvetuspaikka.
   Mutta ehkäpä keväällä ostan yhden syrikän taimen ja jätän sen kokeeksi maahan.
   Sembramännyn neulasia en olekaan testannut talvisuojaukseen. Jääköhän ne liian ilmaviksi vai pitäisiköhän niiden päälle laittaa vielä esim havuja. Ainakin katteena ovat tosi ilmavia ja tuuli menee siitä läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *