Kesäkukkien talvisäilytys

0_kesakukkien_talvisailytys_daaliat.jpg

Tässä nyt lupaamani juttu kesäkukkien talvisäilytyksestä. Otin kuvat eilen meidän pihalta, joten niistä näkee miten syksy on jo osin heikentänyt kukintaa ja kirjavoittanut lehtiä. Osalla kesäkukista talvetetaan juurakko, kuten yllä olevan punakukallisella daalialla. Sitten on niitä kesäkukkia, joilla tulee säilyä versotkin, joten ne otetaan sisälle suojaan ennen yöpakkasia. Kolmas ryhmä on tietysti kesäkukat, joita ei kannata talvettaa… yleensä ; )

Gladioluksen nuput ovat auenneet… ei ole yhtään sen värinen kuin paketin kuvassa. Eli ei kolmaskaan kerta toden sano… en taida ostaa messuilta enää gladioluksen sipuleita. Vaikka tosi kaunis sävy ja sopii syyssyrikän kukkaankin niin kivasti : )

Daalioiden versot saavat paleltua, ennen kuin juurakot nostetaan maasta. Gladiolus ja suklaakosmos kestävät myös lehdistön paleltumisen. Näiden kaikkien juurakot säilytetään pimeässä kellarissa. Postaus Daalioiden talvisäilytyksestä klik.

 

Keijunmekko on köynnös, jonka voi talvettaa viileän huoneen ikkunalla. Keijunmekko talvehtii myös kuulemma kellarissakin.

 

Kuvan verenpisarat ovat jo monta vuotta vanhoja. Ne ovat talvehtineet hyvin valoisalla ikkunalla, kun huoneenlämpö on alhainen. Niitä täytyy muistaa myös kastella !

 

Tämä pelargoni on parvekkeelta, joten sitä ei ole syysade päässyt pilaamaan ; ) Pihalla olevat pelakuut on nostettu pari viikkoa sitten katoksen suojaan. Sisälle ne pääsevät heti kun on luvattu yöpakkasia. Säilytän ne viileän huoneen aurinkoisella ikkunalla. Ja niitäkin pitää kastella hieman. Viime talvena pidin yhtä pelakuuta työhuoneeni ikkunalla. Se säilyi hengissä, mutta lehdistö oli keskitalvella tosi ruma, verrattuna viileän huoneen pelakuihin.

 

Riippaorvokki on yksi lempparini. Sen voi hyvin säilyttää pimeässä kellarissa tai viileän huoneen ikkunalla. Sisällä sitä joutuu kastelemaan yllättävän usein. Joka kevättalvi se on vahingossa päässyt kuivahtamaan, mutta onneksi toipunut siitä hyvin : )

 

Kesäkukkien talvisäilytys:

Kellarissa (pimeä ja 1-7 astetta lämmintä) – daaliat, suklaakosmos, prinsessalilja, gladiolus, ruostekukka, heliotrooppi, keijunmekko, kelloköynnös,pasuunakukka, pelargoni, jättiverbena (kanna)

Huoneessa (valoisa ja 5-12 astetta lämmintä) – verenpisara, pelargoni, heliotrooppi, pasuunakukka, oleanteri, rosmariini, sinisarja, keijunmekko, ke lloköynnös, kirjoliisukka, kanna, puksipuu, laakeripuu

Lämpötilat ovat suuntaa antavia ja joskus yllättävän lämpimässäkin huoneessa kasvi pärjää hyvin talven yli. Eli kesäkukkien talvetusta kannattaa aina kokeilla… jos haluaa. Ja muistakaa kastella niitä talvisäilytyksessä sopivasti, mutta ei kuitenkaan liikaa !

Olisi aivan ihanaa kuulla, jos jollakin on hyviä kokemuksia näiden kesäkukkien talvetuksesta. Tai epäonnistumisiakin… ; )

Mukavaa viikonloppua teille kaikille !