Kenkävero – asuntomessujen virallinen oheiskohde

00000 Kenkävero, Kenkäveron puutarha pionit

Ensi kesän Mikkelin asuntomessujen toinen oheiskohde on upea ja historiallinen Kenkävero. Ja mikä ihaninta se on myös hurmaava puutarhamatkailukohde! Pääsin tutustumaan siihen viime kesänä, joten tässä teille kesäinen postaus. Kenkävero on vanha pappila ja sen iso päärakennus vuodelta 1869 on ollut Suomen suurin puupappila. Nykyään siellä toimii Kenkäveron kahvila-ravintola isoine saleineen. Kuva on otettu pappilarakennuksen takaa, jossa on varsinainen Kenkäveron puutarha.  Itse puutarha on aika uusi, vaikkakin sen kasvit voivat olla hyvin vanhaa alkuperää.

Kenkäveron puutarha…

00000 Kenkävero, Kenkäveron puutarha, sekä mustaselja ja päärynäpuu

Puutarhassa kasvaa mm. hyötykasveja, vanhoja ns. isoäidinkasveja ja yrttejä. Siellä voi vapaasti kävellä, haistella ja tutkia kasveja, sillä alueelle on vapaa pääsy. Kuvan yläreunassa siintää päärakennus. Piharakennuksen oikealla puolella kasvaa isokokoinen ussurinpäärynä, jonka taimi on saatu lahjoituksena. Seinustalla kasvaa myös toinen harvinaisempi kasvi, mustaselja. Sillä on isot ja valkeat kukkatertut. Paikka seinustalla taitaa olla tosi lämmin, sillä Mikkeli on III-vyöhykettä ja mustaseljaa suositellaan (I-II).

Pioneja puutarhassa on kuulemma toistasataa juurakkoa. Kun puutarhaa kunnostettiin 1992 marttojen toimesta, niin martat keräsivät pihan kasvit omilta pihoiltaan. Joten Kenkäveron puutarhan pionit voivat olla hyvinkin vanhaa alkuperää. Kuulemma ainoa alkuperäinen kasvi, joka pihalla oli säilynyt, on harmaamalvikki.

00000 Kenkävero, Kenkäveron puutarha Viljelylaatikosta salaattia Kenkäveron Ravintolaan

Koristekasvien lomassa on myös jykeviä viljelylaatikoita. Niissä kasvatetaan Kenkäveron ravintolaan mm. yrttejä, salaatteja ja syötäviä kukkia. Näyttää hyvältä! Kesällä piha-aluetta ja näitä viljelylaatikoita hoitaa puutarhuri.

00000 Kenkävero, Kenkäveron puutarha, kanoja, lampaita, kaneja

Viime kesänä, kun kävin Kenkäverossa, siellä oli myös lampaita, kaneja ja kuvan kanoja. Kanalana toimi Mikkelin toiseksi vanhin rakennus, 1500-luvulta oleva maakellari. Kyllä kanoilla on arvokkaat oltavat 🙂

Puutarhassa sijaitsee myös Joulupukin kesäinen piilopirtti. Siitä lisää postauksessa Joulupukin piilopirtti Kenkäveron puutarhassa

Kenkäveron Rantapaviljonki…

00000 Kenkävero, Kenkäveron puutarha pionit ja Rantapaviljonki

Puutarhassa kulkiessa huomaa veden ääreen rakennetun uuden rakennuksen, Rantapaviljongin.

00000 Kenkävero, Kenkäveron puutarha Rantapaviljongin sisältä

Sieltä oli aivan upeat näkymät puutarhaan. Rantapaviljongissa on kesäkahvila, sekä siellä voi pitää erilaisia tilaisuuksia. Pöydällä on muuten maljakoissa aidot pionit 🙂

Kenkäveron myymälä…

00000 Kenkävero, Kenkäveron Myymälä

Piha-alueella on myös Kenkäveron myymälä. Siitä ja koko Kenkäveron toiminnasta vastaa Taito Itä-Suomi ry. Eli myymälästä löytää Kenkäveron sekä Taito Shopin tuotteita.

00000 Kenkävero, Kenkäveron kukkivat kengät

Myymälän edessä on tutut kukkivat kengät. Kukat vaan vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Nyt helmikuussa niissä taitaa olla kanervat.

Kenkäveron kahvila-ravintola…

Se sijaitsee siis vanhassa päärakennuksessa. Lisää kuvia jouluisessa asussa löytyy Sarin joulublogista  Joulutunnelmaa Kenkäverossa. Kenkävero on tunnettu omasta ruisleivästä, maukkaasta lähiruoasta sekä oman leivintuvan herkuista. Kenkävero on muuten avoinna ympäri vuoden.

00000 Kenkävero, Kenkäveron leivintuvan ja ravintolan herkut

Nämä jättisuklaamarengit näyttävät niin herkullisilta 🙂

 

Ai niin, se toinen oheiskohde on tietysti Mikkelipuisto – asuntomessujen oheiskohde.

Kesää ja asuntomessuja odotellessa… hyvää talven jatkoa!

Terkuin Sari

Ps. kirjoitan nykyään Sarin puutarhat blogia bloggerilla eli http://sarinpuutarhat.blogspot.fi

Tämä postaus oli ihan pakko tehdä, koska Kenkävero on niin upea paikka. Ja jutun Mikkelipuistosta tein tänne jo aiemmin. Paikat sijaitsevat myös lähekkäin, kävelyetäisyydellä.

 

2 kommenttia

  1. En ole koskaan siellä käynyt. Pitäisi käydä, näyttää ja kuulostaa niin kauniilta.

    1. Ehdottomasti kannattaa käydä! Jo itse iso pappilarakennus eli päärakennus on näkemisen arvoinen, saatikka puutarha kesäisin. Siellä muuten järjestetään erilaisia tapahtumiakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *