Kastele ja älä kastele …. vältät ötökät

0_otokat_ja_muratti.jpg

Minulla on ollut tänä kesänä ja syksynä sisäkukissa varmastikin kaikki ötökät, mitä vain voi olla. Täytyy tunnustaa, että olen lipsunut kuun vaiheiden mukaan kastelussa. Nyt olen ryhdistäytynyt ja ötökät ovat vähentyneet… helppoa kuin mikä, ja tosi ekologista tuholaistorjuntaa ! 

Murattiin tulee usein tuhohyönteisiä eli niitä ötököitä. Sen lehtiä kannattaakin tarkastella läheltä usein, myös lehden alapuolelta. Muratissani ei onneksi ole koskaan ollut ötköitä, mutta sen sijaan….

 

… kriinumeissa ja perhosamarylliksissä niitä on joka kesä. Se ei onneksi haittaa kukintaa. Nämä ötökkäiset kasvit kannattaa pitää erillään muista kasveista, jotta ötökät eivät lähde leviämään.

 

Kastele ja Älä kastele:

Tuossa sivupalkissa on pieni kuukalenteri, johon laitan Kastele ja Älä kastele -päivät. Sisäkukat kannattaa kastella siis Kastele-päivänä. Ne joilla on Wanhan ajan Kuukalenteri, nämä kastelupäivät ovat siinä lehtipäiviä (leh). Missään nimessä ei kannata kastella Älä kastele -päivänä, sillä silloin kastellut kasvit saavat herkemmin ötököitä. Tämä voi kuulostaa järki-ihmisestä kummalta, mutta kastelupäiviä noudattamalla olen saanut ötökät häviämään ennenkin. Wanhan ajan Kuukalenterissa Älä kastele -päivät ovat kukkapäiviä (kuk). 

Myös altakasteluruukkujen säiliö kannattaa täyttää Kastele -päivänä, kun on sen aika. Taimien ja muiden usein kasteltavien kanssa olen tehnyt niin, että kastelen muinakin päivinä, mutta en Älä kastele -päivinä.

Olisi tosi kiva kuulla kokemuksianne näistä kastelupäivistä. Muistan aiemmin jonkun kommentoineen, että esim. kliivia on alkanut kukkia paremmin kuun vaiheiden mukaan kasteltaessa.

Tältä näytti tänään kriinumin lehden alapinta. Selvästi ripsiäisten viotusta nuo kapeat hopeanhohtoiset juovat. Ja näyttää siellä olevan niiden pienen pieniä jätöksiäkin. Kuvan oikeassa reunassa isompi pieni musta piste lienee itse ripsiäinen. Siis tosi pieni ötökkä ; )

 

Näin ”komean” munakoison pääsin kuvaamaan viime vuonna. Sen lehdet olivat niin vihannespunkin vioittamia, etteivät ne enää olleet edes vihreitä.

Kuva läheltä otettuna, missä näkyy vihannespunkkien muodastama seitti. Edit – nämä vihannespunkkikuvat on otettu harrastelijaryhmän kasvihuoneesta. Kun kasvissa on näin paljon ötököitä, niin ne yleensä kiikutetaan kompostiin ; )

Jotta ötökät eivät pääse lisääntymään näin runsaasti, kannattaa lehtiä tutkia usein. Etenkin juuri kotiin tuodut kasvit on hyvä tarkistaa, oli ne sitten ostettuja tai pihalta sisälle suojaan otettuja. Kun ötököitä näkyy, voi lehdet pyyhkiä kummaltakin puolelta vaikka laimennetulla mäntysuopaliuoksella. Se kannattaa tehdä useamman kerran viikon välein. Jos mäntysuopaliuos ei auta, voi lehdet sumuttaa vahvemmalla eli myrkyllisemmällä kasvinsuojeluaineella…. ohjeita tarkasti noudattaen !

Tänään viipurilainen ”Skriinumini” pääsi kellariin talvisäilöön. Toivottavasi se taas kukkii ensi elokuussa. Toinen kriinumi onkin ollut viileän huoneen lattialla jo kuukauden. 

 

Ihanaa viikon alkua !

Terkuin Sari

 

Ps.  ensi vuoden Wanhan ajan Kuukalenteri 2014 on jo myynnissä Puutarha Studion Pienessä nettikaupassa. Tämä oli siis mainos ; )