Itse kasvatettuja sipulikukkia

000 itse kasvatettuja sipulikukkia, hyasintit

Kohta viimeisetkin itse kasvatetut eli hyödetyt sipulikukat avaavat nuppunsa. Parhaillaan vaaleankeltaiset ja punaiset hyasintit kukkivat, ja tuoksu on aivan huumaavan ihana.

0 itse kasvatettuja sipulikukkia, keltainen ja punainen hyasintti

Punaiset hyasintit ovat itse asiassa jouluhyasinttejä eli preparoituja hyasinttejä. Pidin kokeeksi ruukkuja kellarissa kevääseen asti . Ne kehittyivät siellä tosi hitaasti, ja nuput tulivat näkyviin vasta kevättalvella. Parvekkeen viileys pidentää edelleen niiden kukintaa, ja parveke tuoksuu huumavan hyvälle koko kevään. Aivan ihanaa!

0 itse kasvatettuja sipulikukkia, monikukallinen tulppaani ja sarjatähdikin nuput

Monikukalliset tulppaanit ovat vielä nupullaan. Onkin jännä nähdä, minkä väriset kukat niille tulee. Yhden sipulin kasvatin omassa ruukussa ja otin sen sisälle kukkimaan. Lämpimässä kukan värit voivat nimittäin olla erilaiset. Kohta se nähdään. Kuva tästä monikukallisesta tulppaanista, klik

0 itse kasvatettuja sipulikukkia, sarjatähdikin nuput

Nämä hauskat pallukat kuuluvat sarjatähdikille (Ornithogalum umbellatum). Saas nähdä, mitä niistä tulee.

0 itse kasvatettuja sipulikukkia, atsurinhelmilijla

Aina ei ihan onnistu täydellisesti. Lyhdyn valkoiset atsurihelmililjat selvästikin kärsivät siitä, kun jouduin viemään ne kellariin viimeisen pakkaskauden ajaksi. Ovat siis ihan laonneet. Kukka on kyllä kaunis.

0 itse kasvatettuja sipulikukkia, tähtitulppaani

Tähtitulppaani oli toinen, joka venyi tosi pitkäksi ja kaatui. Tällä on  upean värinen kukka. Pihalla kasvavat tähtitulppaanit ovat yleensä 10-15 cm korkeita, kun taas nämä olivat ainakin 25 cm.

Sipulikukkien hyötäminen…

Sipulikukkien hyötäminen on helppoa, kunhan on jonkinlainen viileä tila käytössä. Tärkeää on, että tilaan ei tule pakkanen. Osa sipulikukista onnistuu hyvin ihan jääkaapissakin. Sipulit istutetaan ruukkuihin myöhään syksyllä. Ohjeet sipulikukkien hyötöön eli itse kasvatukseen, klik

Kun kukat lakastuu…

Kun kukat lakastuvat, voi sipulit istuttaa pihalle hyvään multaan heti keväällä. Yleisohjeena on, että sipulin päälle tulee multaa 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran. Eli ne istutetaan paljon syvempään, mitä ovat olleet ruukuissa. Sipulikukat ovat siinä mielessä ekologisia, että eivät ole kertakäyttökukkia.

Sain nämä sipulikukkien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon. Kiitos taas heille! Eipä olisi tullut kokeiltua sarjatähdikkiä ilman heitä.

Jouluruusu…

0 itse kasvatettuja sipulikukkia, jouluruusu

Turun puutarhamessuilta ostamani jouluruusu kukkii edelleen parvekkeella. Se tulee kukkimaan siellä vielä pitkän aikaa, etenkin kun siirrän sen vähän sivummalle auringon paisteelta. Tämänkin istutan sitten pihalle, kun kukinta on ohi.

Blogin uusi osoite…

Blogilistoilla pitäisi vanhat linkitykset taas toimia. Jos ne eivät toimi eli uudet postaukset ei päivity, kannattaa blogiosoite vaihtaa. Blogin uusi osoite:  http://asuntomessut.fi/sarin-puutarhat/ 

Seuraavassa postauksessa kerron kuulumisia pihalta. Sielläkin sipulikukat vaan lisääntyy 🙂

Terkuin Sari

8 kommenttia

 1. Minulle oli ainakin tullut uusin postauksesi näkyviin oman blogini listalle 🙂
  Oi mitä ihanaa kukkaloistoa parvekkeella! Ja paljon kivempia kuin kaupasta ostetut valmiiksi kukkivina, näin saa kaikkia harvinaisuuksia silmäniloksi. Ostin viime keväänä kukkivia sarjatähdikkejä, ne ovat tosi kauniita! Istutin sitten kukkapenkkeihin, joissa toivottavasti kukkivat tänä kesänä.

  1. Kiva kun kerroit 🙂 Vanhan blogiosoitteen linkin kanssa oli vähän ongelmia, mutta nyt siis näyttää taas toimivan. Kaikenlaista pientä sitä onkin, kun blogi vaihtuu ihan toiselle alustalle.
   Sipulikukkien hyötämisessä on myös sopivasti jännitystä… onnistuuko vaiko ei. Ja niiden kasvua on niin ihana seurata keväällä, kun pihalla on vielä lunta.
   Sarjatähdikki on minulle ihan uusi tuttavuus. Olen varmaan nähnyt sen kyllä jossain, mutta itsellä sitä ei ole koskaan ollut. Eikä se taida olla kovin yleinen pihoillakaan. Aika kivat pampulanuput sillä ainakin on 😉
   Pidetään peukkuja, että sarjatähdikkisi kukkivat komeasti!

 2. Minulla alkoi heti näkymään listalla, kun vaihdoin uuteen osoitteen.

  Ihania kukkia! Minulla hyasinttikokeilun lopputulosta saa vielä odottaa. Pieniä alkuja on näkyvissä. Kaivoin syksyllä kolme saviruukkua sipuleineen puutarhaan. Eilen nostin ne ylös. Saa nähdä kukkiiko…

  1. Olikin hyvä idea vaihtaa blogin osoite listalle, sillä vasta nyt vanha osoite näyttää alkaneen toimia.
   Sinulla on mielenkiintoinen kokeilu meneillään. Itse en ole kokeillut hyötää sipulikukkia noin. Tuo tapa mainitaan usein kirjoissa, joten sen kyllä pitäisi toimia. Kerrothan sitten, miten kokeilullesi kävi 🙂

  1. Kiitos, koetan valita itselleni vain ihania kasveja. Tosin joskus tulee yllätyksiä 😉
   Meillä kasvaa tähtitulppaaneja myös pihalla. Ne on keväällä vähän huomaamattomia, kunnes kukka aukeaa. Kukkien värit on tosi loistavat. Siis kun aurinko paistaa, sillä kukat sulkeutuvat pimeinä hetkinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *