Mukulakiveystä Loviisan vanhoilla pihoilla

00 Mukulakiveystä kotipihalle, Loviisan Avoimet Puutarhat, kadunreuna

Pyöreistä luonnonkivistä tehty mukulakiveys sopii loistavasti niin vanhaan kuin uuteenkin pihaan. Se on helppo itse tehdä ja pienet pinnan epätasaisuudet eivät yleensä haittaa vaan tekevät siitä elävämmän näköisen. Kävin viime sunnuntaina Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtumassa, josta tämän postauksen kuvat.  Eka kuva on kadunreunasta, joka rajoittuu taloon.

Koko piha mukulakiveystä:

Loviisan Tuhannen Tuskan Kahvilan sisäpiha on kokonaan kivetty mukulakivillä ja graniittisilla nupukivillä. Tämä oli niin kaunis, että sain siitä idean tälle postaukselle 🙂

00 Mukulakiveystä kotipihalle, mukulakiveys ja nupukiveystäLoviisan Avoimet Puutarhat, Liisantalo, Tuhannen Tuskan Kahvila

Ne kohdat kiveystä, jossa kuljetaan jatkuvasti, ovat rikkaruohottomat. Ja ne kohdat, joissa kävellään vähemmän, alkavat kasvaa ruohoa tai rikkaruohoja. Näin vanhassa kiveyksessä sen huomaa hyvin. Onkin hyvä etukäteen miettiä, häiritseekö kasvit kivien välissä vai ei. Jos häiritsee, niin miten ne poistetaan vai pidetäänkö ne matalana trimmerillä.

00 Mukulakiveystä kotipihalle, mukulakiveys ja nupukiveystä läheltä, Loviisan Avoimet Puutarhat, Liisantalo, Tuhannen Tuskan Kahvila 00 Mukulakiveystä kotipihalle, rapun edusta, Loviisan Avoimet Puutarhat, Liisantalo, Tuhannen Tuskan Kahvila

Tässä kuva portaan edustasta. Rakennus on vasemmalla reunalla, josta ensin astutaan puuportaalle ja sen jälkeen graniittiselle portaalle. Portaiden edustalla on isompia pyöreitä kiviä.

Mukulakivipolku:

Nurmikkoon tulee helposti polku, jos samasta kohdasta kävellään usein ympäri vuoden. Joten kohta kannattaa yleensä kivetä, vaikka mukulakivillä.

00 Mukulakiveystä kotipihalle, polun vahvikkeeksi,, Loviisan Avoimet Puutarhat

Kuninkaanlammen pihalla oli mukulakivipolkuja parissakin kohtaa. Niissä on kaunista elävyyttä, kun on käytetty erikokoisia kiviä.

00 Mukulakiveystä kotipihalle, Loviisan Avoimet Puutarhat

Mukulakiveyksen teossa huomioitavaa:

Jos kiveyksestä haluaa tasaisen ja täysin routimattoman, perustukset tehdään huolella. Mutta jos routiminen ei haittaa, voi perustukset tehdä hyvinkin kevyesti. Mukulakivet eli seulanpääkivet asennetaan naputellen esim. kivituhkaan, jolla myös täytetään kivien välit.  Kivet asetellaan mahdollisimman lähekkäin ja kivien päälipinnat samaan tasoon.

Tärkeää on muistaa suunnitella lopullisen pinnan kaltevuus oikein, jotta pintavedet kulkevat hallitusti.

Ja jos ruohonleikkurilla pitää ajaa kivien päältä, asennus on syytä tehdä todella huolella.

Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtumat:

Lisää kuvia pihoista Sarin puutarhat -blogissa Loviisan Avoimet Puutarhat osa 1.

Osa puutarhoista on siis avoinna vielä 11.6. sekä 1.-2.7.2017. Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtumat järjestää Loviisan Puutarhayhdistys.

 

Upeaa kesän alkua!

Terkuin Sari

2 kommenttia

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Sain siitä loistoidean vajan oven eteen. Nurmikko on kulunut siitä kohtaa ja multa on näkyvissä. Ja sopivasti meillä on ylimääräisiaä kiviä vajan takana. Terveisin Kivihullu

    1. Ole hyvä 🙂 Juuri tuollaiset oven edustan nurmikot kuluvat helposti mullalle. Muutama kivi rapun edessä voi auttaa jo tilannetta.
      Kivet kannattaa asentaa niin alas, että niiden päältä uskaltaa työnnellä ruohonleikkuria. Siis ettei ruohonleikkurin terät osu kiviin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *