Tallisilta

Pioneeripuistossa on vanha silta, joka kätkee historiaansa mielenkiintoisen tarinan. Silta muodostuu hieman omituisesti puoliksi ristikkosillasta ja puoliksi palkkisillasta. Se palveli vuosikymmeniä puolustusvoimia, kunnes varuskunta lakkautettiin Korialta vuonna 1994.

Tallisilta oli päässyt vuosikymmenien saa- tossa huonoon kuntoon ja tarina sen taustalla oli painunut unohduksiin. Kun elämää nähneen sillan romuttamista valmisteltiin, vanhalta kasarmialueelta, vintille varastoituna löytyi kansio, joka paljasti Tallisillan olevan sotasaalista. Sen tarina ulottuu aina luovutetun Karjalan alueelle saakka.

Silta päätyi purkutuomion sijaan entisöitäväksi ja palautettavaksi takaisin paikoilleen. Kun sillan tarkempaa alkuperää tutkittiin, paljastui että sen historia kietoutuu vahvasti Sakkolan sodanaikaisiin tapahtumiin.

Talvisodan koittaessa strategisesti tärkeän Kiviniemen ylitti kaunis Endre Levken suunnittelema ketjuriippusilta, joka oli otettu käyttöön vuonna 1878. Ketjuriippusillan rinnalle oli rakennettu kulkemaan rautatie- silta vuonna 1917. Sodan pauhatessa suomalaissotilaat päätyivät räjäyttämään vierekkäin sijainneet sillat, Neuvostoliiton armeijan etenemisen pysäyttämiseksi. Sillat tuhottiin aamuyön tunteina itsenäisyyspäivänä 1939.

Neuvostoarmeija korvasi hyvin pian suomalaisten tuhoaman riippusillan kahdella vierekkäisellä teräsrakenteisella kenttäsillalla. Kun suomalaiset valtasivat Karjalan kannaksen osittain uudelleen haltuunsa vuonna 1941, Neuvostoliiton armeija vuorostaan pommitti kenttäsillan korjauskelvottomaan kuntoon.

Suomalaiset purkivat tuhoutuneet sillat ja osa niiden osista päädyttiin lähettämään Pioneerikoulutuskeskukseen Korialle. Kierrätysosista rakennettiin sodan jälkeen useampi silta Pioneeripuiston alueelle. Vain Tallisilta on enää jäljellä. Tallisilta saa jatkaa elämäänsä palvelemalla alueen ulkoilijoita.