Ankkuriranta

Kohde 25 Ankkuriranta

Kuvaus: Mikalo Oy on Mikkelin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö, jonka uudet asunnot sijaitsevat aivan rannan tuntumassa Kirkonvarkauden upeissa Saimaan rantamaisemissa.  Kohteessa on luonto ovella, järvi rannassa ja palvelut lähellä. Mikalo rakentaa Saimaan rannalle, kaksi rivitalo tyyppistä asuinrakennusta. Rakennuksien yhteenlaskettu huoneistoala on noin 605 m². Vuokra-asuntoja rakennuksiin tulee yhteensä 10 kappaletta. Asuntojen koot vaihtelevat 54 m²–71 m² välillä. Rakennushanke tukee Mikkelin kaupungin tavoitetta luoda monipuolinen asumisen alue Kirkonvarkauden luonnonkauniille alueelle lähelle kaupunkia. Mikalon vahvuuksia ovat kilpailukykyiset vuokrat, asuntokannan monimuotoisuus ja laadukkuus sekä asuntojen sijainti. Mikalon suorassa omistuksessa on yli 3000 vuokra-asuntoa eri puolilla Mikkeliä. Yhtiön asunnoissa asuu yli 5000 asukasta, noin 10 % Mikkelin kaupungin asukkaista.

Ankkurirannan kohde on virallinen Suomi 100 -juhlavuoden kohde, jossa esitellään  Asuntomessujen ajan Mikkelin seudun ja Etelä-Savon taide- ja designosaamista, lähiruokaa sekä luodaan katsaus jälleenrakentamisen ajan Suomeen. Ankkurirannan Suomi 100 -kohde koostuu kahteen asuntoon rakentuvasta näyttelykokonaisuudesta sekä pihapiirin Made in Saimaa -design shopista. Toisessa asunnossa esitellään Mikkelin kaupungin museoiden 1950-luvun perheelle koostama sisustuskokonaisuus sekä Elinkeinoelämän keskusarkiston rakentamiseen, sisustamiseen ja ajankuvaan liittyvää videomateriaalia. Historia-teemaisessa asunnossa on esillä myös maistiainen Päämajamuseon Jos se olisin ollut minä -näyttelystä. Toiseen asuntoon on koostettu monipuolinen kattaus alueen taiteilijoiden ja muotoilijoiden teoksia tämän hetken Suomesta. Kohde on luonteva messuvieraiden kohtaamis- ja levähdyspaikka, josta voi hankkia paikallisia design- ja ruokatuotteita.

Huomioitavaa kohteesta: Kohteessa on vuokra-asuntoja tavallisille ihmisille ja se rakennetaan asuntomessujen monimuotoisuutta silmälläpitäen. Mikalo haluaa olla toteuttamassa ja mahdollistamassa vuokra-asumista myös Saimaan rannalla. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus Mikkelin talousalueella. Rakentamisessa hyödynnetään viimeisimpiä, hyväksi todettuja ja käytännössä testattuja ratkaisuja. Rakennusratkaisuilla tuetaan kokonaisuutta niin, että asuinpaikka on turvallinen ja asukkaiden välistä toimintaa tukeva. Asuntojen ennakkomarkkinoinnilla haetaan tulevia asukkaita tyydyttäviä tilaratkaisuja, ympäristössä viihtymistä ja mahdollistetaan asukkaiden keskinäinen toiminta. Rakentamisessa käytetään koko kiinteistön elinkaariajattelua. Kohteessa otetaan huomioon alueen historia ja ratkaisut ovat tasapainossa uusiutumisen kanssa. Energiaratkaisut ovat viimeisimmän teknologian mukaisia. Saimaan ranta hyödynnetään asukkaiden hyväksi ja sisustuselementeillä täydennetään asunnon sijainnin mukaisuutta. Vedensäästöratkaisut ja piharakentaminen otetaan erityisesti huomioon. Rakennukset sijoitetaan tontin koko aluetta edullisimmin hyödyntäviksi.  Rakentaminen tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti kuitenkin niin, että mahdollisimman pitkä elinkaari huomioidaan materiaalivalinnoissa.