Heinzenpuistossa riittää kiipeiltävää

IMG_6659

Lasten riemuksi suunnitellusta Heinzenpuistosta löytyy yli 42 metriä pitkä kiipeilyteline, useita liukumäkiä ja keinuja sekä pienten leikkialue.

katso rakentajaperheen video puistosta täällä

Heinzenpuistosta löytyvä yli 42 metrinen kiipeilyteline on saanut innoituksensa liito-oravilta
Puistoalueen suunnittelusta vastannut Rambollin suunnittelu- ja konsultointialan yksikkö toi idean massiivisesta kiipeilytelineestä mukanaan messumatkalta Saksasta.

Alueen korkeuserot ja rinnemaasto vaikuttivat paitsi suunnitteluun, myös korkoerojen tasaamiseen johon käytettiin erilaisia keinoja. Hyvääkin seurasi, sillä korkeuseroista johtuen puiston pohjoisosaan saatiin kaksi isoa liukumäkeä ja niiden viereen tehtiin talviaikaiseen käyttöön pulkkamäki.

Heinzenpuiston liukumäestä voi laskea vaikka kilpaa
Heinzenpuiston liukumäestä voi laskea vaikka kilpaa
Pieniä leikkijöitä varten puistoon tehtiin oma leikkialue, jossa pomppunapeilta toiselle hyppien voi kuvitella olevansa vaikka liito-orava.
Pieniä leikkijöitä varten puistoon tehtiin oma leikkialue, jossa pomppunapeilta toiselle hyppien voi kuvitella olevansa vaikka liito-orava. Myös liukumäkiä on laskettavaksi.

Oikeitakin liito-oravia saattaa alueella päästä näkemään, sillä myös puistoalueet suunniteltiin siten, että liito-oravalle tärkeät puut säilytettiin ja sen kulkureitit turvattiin jättämällä suuria puita korkeintaan 20 metrin päähän toisistaan.

Heinzenpuiston eteläpäähän rakennettava jättimäinen taideteos, Gordilainen solmu antaa sekin mielikuvitukselle kyytiä. Nimen taustalla on nimittäin ajatus Zeuksen temppelissä
Fryygian Gordionissa sijainneesta myyttisestä Gordionin solmusta. Tarinan mukaan Aleksanteri Suuri ratkaisi solmun lyömällä sen rikki miekallaan.

Toinen taidekilpailun voittajatöistä on Jan-Erik Anderssonin yli 14 metrin korkeuteen kohoava Gordilainen solmu.
Toinen taidekilpailun voittajatöistä on Jan-Erik Anderssonin yli 14 metrin korkeuteen kohoava Gordilainen solmu, jonka alle toteutetaan näyttävä vihersuunnitelma.

Oli tarina totta tai ei, niin yhä edelleen Gordionin solmua käytetään metaforana ongelmanratkaisusta. Se kuvaa vaikeaa ongelmaa, johon ei löydetä ratkaisua. Kun Aleksanteri avasi Gordionin solmun miekallaan, hän asetti ongelman uuteen kontekstiin, jossa oli mahdollisuus löytää ratkaisu.

Taideteoksen alle istutettava omenapuu symboloi mahdollista Solmun ratkaisua. Muutaman vuoden päästä puusta saa myös poimia syötävää, sillä lajiksi valikoitui Mikkelin Rantakylän kartanosta 1850-luvulta kotoisin oleva syysomena ”GRENMAN”, jonka kehutaan olevan erityisen makea ja kestävä pieni omenalajike.

Heinzenpuiston lisäksi Kirkonvarkaudessa on leikkialueita myös Nordenstrenginpuistossa, jossa voi pelata erilaisia ulkopelejä sekä kokeilla kiipeilykuutiota.

Boulderointikuutiossa voi harjoitella kiipeilytekniikkaa
Boulderointikuutiossa voi harjoitella kiipeilytekniikkaa

Kiipeilykuutio soveltuu erityisesti boulderointiin. Boulderointi tarkoittaa kiipeilyä matalilla kiipeilyseinillä, kallioilla tai siirtolohkareilla ilman varsinaisia varmistusvälineitä.

Koska boulder-reitit ovat enimmäkseen lyhyitä, reitin kiinnostavuus perustuu usein kiipeilytekniikan tai voimankäytön haasteisiin. Tyypillinen boulder-ongelma saattaa kiteytyä yhteen liikkeeseen, jossa on päästävä yhdestä tukipisteestä seuraavaan. Kiipeilijä voi käyttää pitkänkin ajan tämän haasteen voittamiseen, palaten saman ongelman ääreen viikosta toiseen. Boulderointi mahdollistaa keskittymisen pelkkään kiipeämiseen, ja sitä arvostetaan sekä omana kiipeilyn alalajina että harjoittelumuotona.

Pyöreä pelialue sopii moneen, vaikkapa aikuisten venyttelytilaksi
Pyöreä pelialue sopii moneen, vaikkapa aikuisten venyttelytilaksi

 

Ulkokuntolaitteet Nordenstrenginpuistossa
Nordenstrenginpuistosta löytyy kuntoilulaitteita myös perinteisempään voimaharjoitteluun

 

Leikkien lomassa voi tien toisella puolella sijaitsevassa Huldanrannassa paistaa makkaraa
Leikkien lomassa voi tien toisella puolella sijaitsevassa Huldanrannassa paistaa makkaraa

Antellinpuistossa on jäänteitä jääkautisesta ilmastosta

Eteläisin puistoalue, Antellinpuisto jätettiin lähes luonnontilaiseksi. Puisto tarjoaa alueen asukkaille lähes koskemattoman metsäympäristön muutoin rakennetulla asuinalueella. Puiston eteläpäässä sijaitsee useita metriä syvä suppa, jääkauden sulamisvaiheen aikana harjualueelle muodostunut enemmän tai vähemmän pyöreä painanne.

Suppa on jäänne ajalta, jolloin soraan ja hiekkaan hautautunut jäätikön sulamisvirtojen kuljettama suuri jäälohkare on sulanut ja lohkareen yläpuolella oleva maa-aines romahtanut. Asukkaiden kertoman mukaan puistossa sijaitsevan supan pohjalla kasvaa loppukeväästä komeita saniaisia.

Jos aiot käydä siellä tarkistusretkellä, niin älä ihmettele mikäli ilma pohjalla tuntuu viileämmältä kuin muualla puistossa. Syy siihen on siinä, että kylmä ilma ikään kuin valuu Supan pohjalle, jolloin lämpötila saattaa laskea useita asteita muuhun ympäristöön nähden. Tätä ilmiötä kutsutaan mikroilmastoksi.

Ilmiön havaitsee helpoimmin keväisin: kun muut alueet ovat jo vapautuneet lumesta, supan pohjalla saattaa olla vielä lunta ja jäätä. Lämpötilan lasku ilmenee myös supan rinteen kasvillisuudessa. Suppakuopan äärevä mikroilmasto voi johtaa jopa pensaiden ja puuntaimien paleltumiseen talvella.

Historialliset hahmot heräävät henkiin infotauluissa  

Alueen historiasta ja luontoarvoista kerrotaan pohjoisille puistoalueille sijoitetuilla infotauluilla.

Kaikki puistoalueet on nimetty Mikkelissä vuosina 1800- ja 1900 – luvulla vaikuttaneiden merkkihenkilöiden mukaan.
Kaikki puistoalueet on nimetty Mikkelissä vuosina 1800- ja 1900 – luvulla vaikuttaneiden merkkihenkilöiden mukaan.

Suomi-korttelin tuntumassa sijaitseva puistoalue on saanut nimensä kauppiaana ja poliitikkona vaikuttaneelta Hulda Maria Nordenstrengiltä. Myös Huldanrannassa sijaitse nuotiopaikka on saanut nimensä tämän mahtinaisen mukaan.

Messualueen keskellä sijaitseva Heinzenpuisto on puolestaan nimetty Ravintoloitsija Aqveliina Heinzen mukaan. Valo-korttelin länsipuolella sijaitseva Antellinranta on nimetty Mikkeliin ensimmäisen oppikoulun perustaneiden Antellin neitien mukaan.

Rantareitin ruovikkoisessa rannassa viihtyvät viitasammakot tarvitsevat ovat toinen alueen erikoisista elämisistä.

Viitasammakko tarvitsee rauhaa varsinkin kutuaikana. Siksi niille on jätetty pitkä pätkä rantaviivaa.
Viitasammakko tarvitsee rauhaa varsinkin kutuaikana. Siksi niille on jätetty pitkä pätkä rantaviivaa.

Alueelle istutetut kasvit on nekin varustettu kaikki nimikylteillä. Koristekasveiksi valikoitui esimerkiksi metsätammi, kääpiöpunapaju sekä suomenpihlaja. Asukkaiden iloksi alueelle istutettiin myös erilaisia hedelmäpuita – ja pensaita, kuten luumupuita sekä mustaherukkaa.

Kaikki puistot ja puistoalueet ovat messujen jälkeen yleisessä käytössä joten niistä pääsevät nauttimaan myös muut kuin Kirkonvarkauden ympäristössä asuvat. Puistoihin on Mikkelin keskustastakin lyhyt matka ja esimerkiksi polkupyörällä voi matkan taittaa noin kymmenessä minuutissa.

Kuumana kesäpäivänä läheinen Mikkelipuisto sekä Kenkäveron alue tarjoavat myös muuta tekemistä ja lounas- sekä kahvittelumahdollisuuksia. Aivan Kirkonvarkauden naapurissa sijaitsevat myös Kaihun frisbeegolfalue sekä yksi Mikkelin suosituimmista uimarannoista hyppytorneineen.

Tervetuloa Asuntomessuille Mikkeliin 14.7.-13.8.2017 katsomaan kuinka onnistuimme luontoarvojen, puistoalueiden ja rakennetun ympäristön yhteensovittamisessa!

Messutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.
Kuvat ja juttu: Mikkelin messutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *