Taide näkyy messualueella kaikkialla

Pääkuva_kohde 1 ja Virpi Mäkisen työ

Mikkelin asuntomessukodeissa on paljon esillä erilaisia maalaustöitä, mutta myös veistoksia sekä puu- ja puutarhataidetta, johon ympäröivä luonto antaa hienot puitteet. Alueen arkkitehtuuri ja Saimaan rannalle rakennettu asuinalue itsessään on kuin valtava kolmiulotteinen maalaus, jonka kumpuileva maasto paljastaa milloin rantaa, milloin kallioita ja milloin metsää.

Uutta asuinaluetta varten järjestettiin vuonna 2015 prosenttitaiteen kutsukilpailu, jonka molemmat voittajatyöt nähdään kesän Asuntomessuilla Mikkelissä. Isoja ulkotaideteoksia alueella on kaksi: toinen on Kaarina Kaikkosen Vasten Auringon siltaa ja toinen Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu.

Kutsutaidekilpailulla saatiin näyttävät ja uniikilla tavalla asuinaluekokonaisuuteen soveltuvat teokset, joista riittää puhetta varmasti vielä pitkään. Teokset on sijoitettu messusatamaan ja asuinalueiden keskivaiheilla sijaitsevaan Heinzenpuistoon.

Osa Kaarina Kaikkosen teoksesta Vasten auringon siltaa.
Osa Kaarina Kaikkosen teoksesta Vasten auringon siltaa.

Kaarina Kaikkosen kivisistä portaista, alumiinista valetuista tuoleista ja valaisimista koostuva teos laskeutuu melko jyrkkää rinnettä messusataman osin luonnon muovaamaan kiviportaikkoon, aina Saimaan rannalle asti. Teoksen keskeinen elementti on valo, joten portaita voi ihailla vuodenajasta ja valaistusolosuhteista riippumatta ympärivuotisesti. Tuolit ovat sellaisia, että niissä voi todella istua ja ihailla edessä avautuvaa Saimaan maisemaa.

Toinen voittajatyö, lähes 14 metrin korkeuteen kohoava massiivinen teos herättää varmasti sekin huomiota. Nimen taustalla on ajatus Zeuksen temppelissä Fryygian Gordionissa
sijainneesta myyttisestä Gordionin solmusta. Tunnetun tarinan mukaan Aleksanteri Suuri ratkaisi solmun lyömällä sen rikki miekallaan.

Toinen taidekilpailun voittajatöistä on Jan-Erik Anderssonin yli 14 metrin korkeuteen kohoava Gordilainen solmu.
Toinen taidekilpailun voittajatöistä on Jan-Erik Anderssonin yli 14 metrin korkeuteen kohoava Gordilainen solmu.

Teoksen sijoituspaikkana toimii messualueen keskellä sijaitsevaan Heinzenpuisto. Gordilaisen Solmun betoniset penkit ovat jo valmiit ja metalliset, punaiseksi maalatut pystytangot konepajassa valmisteilla. Teos on valaistu, joten myös pimeään talviaikaan se nousee näyttävästi esiin ympäröivästä maisemasta.

Talvella tummanpunaisen teoksen neljä solmua sekä valaisevat aluetta että toimivat alueen maamerkkinä. Taideteoksen alle istutettava omenapuu saa oman valonsa teoksen liityntäkohdassa sijaitsevista kohdevaloista. Puu symboloi mahdollista Solmun ratkaisua.

Messukodeissa on esillä maalaustaidetta ja veistoksia

Useassa messukodissa on esillä akvarellitöitä, mutta myös valokuvataidetta, grafiikkaa ja muutama veistoskin. Taidetta on tehty myös itse tai taidetyön pohjalla on käytetty perhetapahtumista kertovia tärkeitä valokuvia.

Sievitalon Tunturikoivu 140 nimisessä messukodissa nähdään Manuela Boscon räiskyvä työ, nimeltään No Matter How, The Why Is Enough. Kuva: Marko Laukkarinen.
Sievitalon Tunturikoivu 140 nimisessä messukodissa nähdään Manuela Boscon räiskyvä työ, nimeltään No Matter How, The Why Is Enough. Kuva: Marko Laukkarinen.
Uusi Aamu – nimisessä kohteessa on päämakuuhuoneen katseenvangitsijana pariskunnan häävalokuva. Tähän tilaan räätälöidyn puutaidetyön taustalla on Jukola Industries.
Uusi Aamu – nimisessä kohteessa on päämakuuhuoneen katseenvangitsijana pariskunnan häävalokuva. Tähän tilaan räätälöidyn puutaidetyön taustalla on Jukola Industries.

 

Kotikontissa on esillä perheen tärkeitä valokuvia kuvakollaasina.
Kotikontissa on esillä perheen tärkeitä valokuvia kuvakollaasina.
Messukodeissa Villa Kuusikko ja Kastelli City 98 nähdään kuvataiteilija Pia Feinikin ja sisustussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia.

Taidekeskus Salmelan teoksia on nähtävillä Villa Saimaanhelmessä

Omarantaisella ja jyrkkäpiirteissä tontilla sijaitseva vaalea hirsitalo hämmästyttävine ikkuna- ja terassiratkaisuineen on suorastaan loistelias tausta erilaisin tekniikoin toteutetuille taideteoksille. Yhteistyö Mikkelin naapuripitäjässä Mäntyharjulla sijaitsevan Taidekeskus Salmelan kanssa näkyykin koko asunnossa.

Osa Villa Saimaanhelmestä nähtävistä teoksista omana kokonaisuutenaan olohuoneen pohjoispäädyssä. Vasemmanpuoleisen työn taustalla on Lauri Laine. Kaksi oikeanpuoleista työtä ovat Marjatta Tapiolan teoksia.
Osa Villa Saimaanhelmestä nähtävistä teoksista omana kokonaisuutenaan olohuoneen pohjoispäädyssä. Vasemmanpuoleisen työn taustalla on Lauri Laine. Kaksi oikeanpuoleista työtä ovat Marjatta Tapiolan teoksia.

 

Olohuoneen valtavien ikkunoiden eteen sijoitettu pronssityö saa ajatuksia liikkeelle. Työn nimi on Odotus, taiteilija Arvo Siikamäki.
Olohuoneen valtavien ikkunoiden eteen sijoitettu pronssityö saa ajatuksia liikkeelle. Työn nimi on Odotus, taiteilija Arvo Siikamäki.

Rauhan ja Onnin Jukkatalon taidetöissä riittää kokoa

Tähän taloon taide löysi tiensä taloon sisustussuunnittelija Sari Helinin kautta. Helin oli ihastunut Timo Grönqvistin teoksiin gloria.fi – sivustolla. Grönqvist on tunnettu isokokoisista töistään, joten teos tehtiin mittatilaustyönä omalle paikalleen.

Kuvassa yli kaksimetrinen teos koko komeudessaan perheen yhteisessä oleskeluhuoneessa. Timo Grönqvistin teos on nimeltään The Second Ray of Light - Valoa pinnan kerroksissa.
Kuvassa yli kaksimetrinen teos koko komeudessaan perheen yhteisessä oleskeluhuoneessa. Timo Grönqvistin teos on nimeltään The Second Ray of Light – Valoa pinnan kerroksissa.

 

Toinen Grönqvistin teoksista on saanut paikakseen keittiötilan komistamisen.
Toinen Grönqvistin teoksista on saanut paikakseen keittiötilan komistamisen.

Miten oman kodin taideteokset kannattaa valita?

Taideteoksia ei kannata valita ainakaan sen perusteella, minkä ajattelee sopivan esimerkiksi kodin arkkitehtuuriin. Tärkeintä on, että itse pitää teoksesta ja silloin se yleensä sopii sisustukseenkin.

Osa messutaloissa esiteltävistä taideteoksista ovat myynnissä ja esillä vain messujen aikana, osan perheet ovat tilanneet itselleen jo messutalon rakennusvaiheessa. Tarkempia tiedusteluja taidetöistä kannattaa tehdä messujen aikana näyttelykohteissa paikan päällä.

Taide näkyy myös messualueen ja Mikkelin keskustan välisellä kevyenliikenteenväylällä, kun osaan puista on virkattu Suomi 100 aiheiden innoittamina taidegraffitteja.

Puut ovat saaneet siniset mekot ylleen.
Puut ovat saaneet siniset mekot ylleen.

Vuoden 2017 aikana laaditaan Mikkelin kaupungille julkisen taiteen ohjelma. Tavoitteena on, että jatkossa julkisia taidehankkeita on mahdollista koordinoida ja toteuttaa sujuvasti ja tasa-arvoisesti, erilaiset taiteen ja toteutuksen muodot huomioiden. Työssä ovat mukana Mikkelin kaupungin kaavoitus, museotoimi sekä kulttuuripalvelut, jonka lisäksi kuullaan kuntalaisia ja julkisen taiteen piirissä aktiivisia järjestöjä. Työtä koordinoi arkkitehti, kuvataiteilija Maija Kovari julkisen taiteen ja kaupunkitilan yhdistämiseen erikoistuneesta suunnittelu- ja konsulttiyrityksestä Public Art Agency Finlandista.

Lisätietoa julkisen taiteen ohjelmaan liittyen saa Maijalta tai Eveliinalta: Maija Kovari, taidekoordinaattori, arkkitehti ja kuvataiteilija – Public Art Agency Finland: maija.kovari@paaf.fi Eveliina Könttä, yleiskaavoittaja, arkkitehti ja kuvataiteilija – Mikkelin kaupunki: eveliina.kontta@mikkeli.fi

#TaideMikkeli-kampanjaan voi osallistua kuka vaan Koko kesän mittainen, kaikille avoin #TaideMikkeli -kampanja on puolestaan osa Mikkelin kaupungin julkisen taiteen ohjelman suunnitteluvaihetta sosiaalisessa mediassa. #TaideMikkeli -tunnuksella varustettuja kuvia voi vaikkapa jakaa paikoista, joihin taidetta toivotaan tai esimerkiksi kertoa kaupunkitiloista, jotka ovat itselle henkilökohtaisesti merkityksellisiä.

Nähdään kesällä Mikkelissä!

Messutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.
Messutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *