Pikaopas Asuntomessuille Mikkeliin – 25 kysymystä ja vastausta messualueesta

IMG_7794

Vastaajina Mikkelin messutoimiston väki.

1. Miten Mikkelin messualue eroaa aiemmista?
Messualue on noin puolitoistakertaa suurempi kuin messualueet yleensä ja rakenteilla olevien talojen keskikoko on keskimääräistä hieman pienempi. Lisäksi alue on houkutellut asukkaikseen hyvin monipuolisesti erilaisissa elämänvaiheissa olevia rakentajia.

”Neljä erilaista ja erihintaista korttelialuetta ovat houkutelleet asukkaikseen hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia perheitä. Messuvieraan kannalta se tarkoittaa sitä, että alueella on esillä monenlaisiin elämäntilanteisiin soveltuvia asumismuotoja”

2. Millaista asumista messuilla halutaan esitellä?
Kaupunkisuunnitteluun liittyvää osaamista ja sitä, kuinka olemme suunnitelleet asuinalueen, joka tukee yhteisöllisyyden lisäksi uusiutumista ja lepoa. Mukana on myös erilaisia asumisia helpottavia innovaatioita ja taloteknisiä ratkaisuja.

3. Millaisia vaatimuksia talojen ulkonäölle on asetettu?
Ei kaupunki ole ennalta asettanut mitään erityisiä vaatimuksia ulkonäkösuunnittelun osalta. Ainoastaan katon harjan suunta oli määritetty Valo-korttelissa.

Rakentajien avuksi toteutetussa laatu- ja ympäristöohjeessa on kuitenkin tuotu esille se, että tontin tulisi muodostaa yhtenäinen kokonaisuus, jossa rakennukset, piharakenteet ja sisustukset sekä ympäröivä luonto sopivat toisiinsa.

4. Millaisia trendejä rakennusmateriaaleissa on nähtävissä?
Teräksen käyttö eri tavoin nousee varmasti yhdeksi kiinnostavaksi yksityiskohdaksi. Puurakentamisen määrä alueella on myös huomattava.

5. Millaisia määräyksiä oli/on vai voivatko asukkaat tehdä mielensä mukaan?
Määräämisen sijaan Mikkelin kaupunki luottaa ohjeistuksiin ja neuvontaan. Messutoimisto järjesti rakentajille yhden pihasuunnitteluun keskittyvän teemaillan jossa tuotiin esille mm. tämän alueen erityispiirteitä sekä maastosta johtuvien korkeuserojen huomioimiseksi. Olemme tarjonneet rakentajille maksutta myös puutarhaneuvoksen palveluita.

6. Onko asumistiheys kaupunkimainen?
Riippuu kaupungista. Alue kuvastaa hyvin Mikkelin kaupunkia siltä osin millaista rakentamistiheys tällä etäisyydellä keskustasta on.

7. Millaista alue on maastoltaan?
Maisemallisesti vaihtelevaa mäntyvoittoista kangasmaastoa. Siellä täällä on liito-oravien suosimaa haapaa ja ranta-alueilla Viitasammakoiden suosimaa saraa.

8. Miten messualueen luonto on pyritty säilyttämään?
Messualueella on havaittu sekä liito-oravia että viitasammakoita. Molempia suojelee EU:n luontodirektiivi, joka sanelee, että niiden elinpiiriä ei saa tuhota eikä häiritä.

Tiet, puistot ja rakennuspaikat on sen vuoksi pitänyt suunnitella siten, että liito-oravalle tärkeät puut säilytetään ja sen kulkureitit turvataan jättämällä suuria puita korkeintaan 20 metrin päähän toisistaan. Matalassa ruovikkoisessa rannassa viihtyvät viitasammakot tarvitsevat rauhaa varsinkin kutuaikana. Siksi niille on jätetty pitkä pätkä rantaviivaa.

9. Pääseekö asuntomessuilla uimaan?
Ei. messualueella ei ole virallista kaupungin ylläpitämää uimarantaa josta löytyisi pukusuoja, roska-astioita, wc-mahdollisuus, pelastusrengas ja ilmoitustaulu. Mutta yksi kaupungin parhaiksi äänestetyistä uimarannoista hyppytorneineen sijaitsee noin kilometrin päässä Kaihulla, aivan Mikkelipuiston (messualueen oheiskohde) kupeessa.

10. Millaisia puistoja ja ulkoilumahdollisuuksia alueella on?
Kolme puistoaluetta, rantareitti sekä Huldanrannan nuotio- ja maisemankatselupaikka. Puistoalueista keskimmäinen on varmasti perheen pienimpien mieleen, sillä siellä sijaitsee mm. kaupungin pisin tasapainorata. Pohjoisimmalla puistoalueella on taas aikuisille suunnatut ulkokuntolaitteet sekä parkour-kuutio. Messualueen lähistöltä löytyy Kyyhkylän monipuolinen kuntoutuskeskus, Annilan golfkeskus, Kaihun upea ulkoilualue sekä frisbeegolfpuisto.

11. Pääseekö messuille vesitse?
Kyllä, messulaiva m/s Queen risteilee Mikkelin satamasta Kirkonvarkauteen 200 paikkaisella laivalla non-stoppina koko messuajan. Aluksen kyydistä on mahdollisuus pysähtyä matkalla kenkäverossa. Kyyti kestää n. puoli tuntia ja menopaluu maksaa aikuisilta 12 euroa ja lapsilta 6 euroa.

12. Voiko tulla omalla veneellä?
Kyllä – mutta suosittelemme veneen jättämistä Mikkelin satamaan, sillä messusatamassa ei mahdu montaakaan laivaa. Lisätiedot kannattaa tarkistaa asuntomessujen sivuilta lähempänä messuajankohtaa.

13. Mihin voi/kannattaa pysäköidä?
Pysäköintialueelle Tuskuun, noin 5 km päähän messualueesta (navigaattoriosoite on Vuolingonkatu, ilman numeroa). Tarkemmat ohjeet kannattaa tarkistaa asuntomessujen sivuilta osoitteesta www.asuntomessut.fi josta löytyvät saapumisohjeet navigaattoriosoitteineen.

14. Maksaako pysäköinti?
Kyllä, pysäköinti maksaa 10-10,50 euroa riippuen ostopaikasta.

15. Miten yhdysliikenne pysäköinnistä messuille toimii?
Messupysäköintialueelta messuvieraat kuljetetaan linja-autoilla keskustan kautta messualueelle ja takaisin. Myös keskustan ja messualueen liikennöi yksi messubussi. Asuntomessualueella ei ole yleisöpysäköintiä.

16. Onko keskustasta bussiyhteys messualueelle?
Kyllä ja pysäkki sijaitsee ydinkeskustassa, Mikkelin torin laidalla.

17. Millaista ruokaa saa messujen ravintoloissa?
Asuntomessualueen ravintolapalveluista vastaa Casseli Oy. Messualueelta löytyy useita ravintoloita, kahviloita, kioskeja ja pikaruokapaikkoja.

18. Mitä messuilla on lapsille?
Messualueelta löytyy lapsiparkki Muksula, jonne voi jättää 2–7 -vuotiaat lapset lastenhoitajien seuraan leikkimään, lukemaan ja askartelemaan vanhempien messukierroksen ajaksi. Messualueella on myös monipuolinen, 3+ vuotiaiden lasten leikkejä varten suunniteltu leikkipuisto, Parkour-kuutio sekä ulkokuntoilulaitteet. Tarkemmat lapsiperheille suunnatut palvelut messualueella kannattaa tarkistaa asuntomessujen sivuilta lähempänä messuajankohtaa.

19. Mitä viherpeukalo löytää asuntomessuilta? Paljon helppohoitoisia kivipihoja, pergoloita sekä kesäkeittiöitä. Myös laituri- ja terassialueet ovat huikeita. Oheiskohteemme Mikkelipuiston mallipuutarhat ovat erinomainen lisä messualueen tarjontaan, sillä osa pihoista jää ainakin jossain määrin luonnontilaisiksi.

Mikkelipuistossa on yritysten ja yhteisöjen suunnittelemia ja rakentamia mallipuutarhoja tuotteineen, kasveineen sekä ideoineen.

20. Mitä tarkoittaa Kirkonvarkaus? Nimitys juontaa aikaan, jolloin Saimaan rantamille levittäytyneistä asuinkunnista kuljettiin kirkkoon veneillä. Mikkelin Kirkkopuistossa sijainnut kirkko näkyi kauas, ja kerrotaan, että se hävisi venematkalaisilta näkyvistä siinä kohdassa, jossa on nykyisin Kirkonvarkauden silta. Kirkko meni piiloon ja siitä nimi Kirkonvarkaus.

21. Mistä tulevat katujen nimet? 1800- ja 1900-luvuilla Mikkelissä vaikuttaneista poliitikoista, kauppiaista ja muista historiallisista merkkihenkilöistä.

22. Toteutetaanko taidekilpailun voittaneet teokset? Kyllä. Gordilainen Solmu tulee Heinzenpuistoon ja Vasten auringon siltaa saa arvoisensa paikan messusataman kallioilta.

23. Yhdistetäänkö asuntomessualue kaupunkirakenteeseen lisärakentamisella?
Kyllä, asuntomessualue on pieni osa Kirkonvarkauden asuinaluetta jonka rakentaminen jatkuu heti messujen jälkeen.

24. Onko messualueella vielä rakentamattomia tontteja? Kirkonvarkauden asuinalueella on kaikkiaan 100 tonttia joista nyt rakentuu 30. Loput tontit tulevat myyntiin messujen jälkeen.

25. Miten hyvinvointi näkyy messualueella tai rakennettavissa taloissa?
Maisemat ja luonto itsessään sekä monimuotoinen asuinalue on eräs merkittävimmistä asuinviihtyvyyteen vaikuttavista asioista Kirkonvarkauden alueella.

Joissakin kohteissa se on ehkä sitä, että on kaukaa tuleville ystäville on vierashuone, viinilounge tai pihassa palju. Tai kylpyamme järvimaisemin. Se voi olla myös sitä, että valon määrä on maksimoitu tai sitten vaikka että perheen kissalla on raapimapuu.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *