Näillä rannoilla on asuttu tuhansia vuosia

801-10-C14_kesa_OK_muokattu

Mikkelin asuntomessualue sijoittuu Savon synnyinseudulle Porrassalmen museotien ja Saimaan väliin. Porrassalmen alue on Suur-Savon historiallisesti merkittävintä ja ajallisesti syvintä kulttuurimaisemaa esihistoriallisine ja historiallisine muistoineen. Alueella on mm. kuuluisa Tuukkalan rautakautinen kalmisto ja se on ollut varhaisen hallintopitäjän keskus. Historiallisella ajalla alueelle perustettiin lukuisia kartanoita ja suurtiloja.

Kulttuurimaisemaa ovat myöhemmin muovanneet Moision kuninkaankartano, sittemmin sotilasvirkatalo. Nykyisin paikalla ovat Moison 1920-luvulla perustetun piirimielisairaalan rakennukset puutarhoineen ja puistoineen. Myös Kyyhkylän entinen ratsutila on laitoskäytössä ja toimii Sotainvalidien Veljesliiton kuntoutussairaalana.

Kirkonvarkaus – nimitys juontaa aikaan, jolloin Saimaan rantamille levittäytyneistä asuinkunnista kuljettiin kirkkoon veneillä. Mikkelin Kirkkopuistossa sijainnut kirkko näkyi kauas, ja kerrotaan, että se hävisi venematkalaisilta näkyvistä siinä kohdassa, jossa on nykyisin Kirkonvarkauden silta. Kirkko meni piiloon ja siitä nimi Kirkonvarkaus.

Tämän tarinan kirjoitti Mikkelin asuntomessutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *